KBG, list učenika OŠ "Retfala", Osijek

Kako „pročitati“ challenge – DUHOVIT TREND ILI OPASAN IZAZOV

Objavljeno: 19. siječnja 2024.

Sami bismo trebali biti ti koji će odlučivati koje izazove i trendove ipak ne slijediti kako ne bismo ozlijedili sebe ili druge.

Challenge ili trend riječ je koju često čujemo i vidimo u medijima, na društvenim mrežama, u časopisima itd. Trend može biti bezopasan kao, primjerice, duhovit ples pred kamerama, ali isto tako može biti i potencijalno opasan izazov, na društvenim mrežama poznat također kao challenge.

S obzirom da se trendovi brzo šire i nailaze na pozornost mnogobrojne publike, u medijima često dolazi do preuveličavanja popularnih izazova pa se lako „od muhe napravi slona“. Jedan od primjera nečega takvog jest „NyQuil chicken challenge“ koji je 2020. godine objavio tiktoker @igrobflo – iz šale. Snimio je video u kojemu je kuhao piletinu koristeći peglu za kosu kako bi ju okrenuo te je hranu nakon pečenja vratio u bocu. FDA (američka Agencija za hranu i lijekove) upozorila je 2022. godine, kada je spomenuti video dobio mnogo pregleda, da se ne radi taj challenge te tako napravila paniku i navela druge medije na pisanje o izazovu i davanje previše prostora nečemu za što se jasno vidjelo da je šala, odnosno parodiranje nekih drugih trendova.

Iako su mnogi popularni izazovi ustvari šale koje mediji često preuveličavaju te upozoravaju na „opasnosti“ koje se njima šire, daleko od toga da nema opasnih izazova u kojima se ljudi, ukoliko ih slijede, mogu ozlijediti. Takav je, primjerice, „hot water challenge“ u kojemu su se ljudi polijevali vrelom vodom ili ju pili na slamku te zadobili teške opekline, a neki su čak i preminuli.

Sami bismo trebali biti ti koji će i jedne i druge prepoznati i odlučivati koje izazove i trendove ipak ne slijediti kako ne bismo ozlijedili sebe ili druge jer su neki zaista opasni.

Napisao: Juraj Arambašić, 7. c

About the author /