KBG, list učenika OŠ "Retfala", Osijek

Učitelj Aleksandar Bojanc-Štembergar – ČUDO JE GLEDATI DJECU KAKO RASTU

Objavljeno: 27. veljače 2024.

Kada jesi i kada nisi razrednik velika je razlika – ima lijepih stvari, ali to je i vrlo zahtjevno. Teško je nekada saznavati različite probleme u razrednom odjelu, nositi se s njima, rješavati ih i pomoći onima kojima je potrebno, a to drugi često ne prepoznaju ili krivo shvate.

Učitelj Tehničke kulture Aleksandar Bojanc-Štembergar u našoj školi radi 11 godina. S učenicima koji vole automatiku i robotiku već je nekoliko puta bio na državnim natjecanjima. Govorio nam je o svome radu u školi, o tome kako provodi slobodno vrijeme i o drugim temama.

Što vam se u našoj školi sviđa, a što ne?

U našoj školi mi se najviše sviđaju učenici – to što ima divne djece, dobro odgojene, vrijedne, pristojne i marljive. A ima mnogo takve djece u školi. Volim i kad su znatiželjni, kad ih nešto zanima, kad pokušavaju, kad ne odustaju, kad se trude i kad je teško. A ne sviđa mi se kada su lijeni, nezainteresirani i nepristojni.

Što u školi volite raditi?

Volim raditi s učenicima koji su zainteresirani za nastavne sadržaje ili izradu nečega. Volim kada postavljaju pitanja vezana uz gradivo, ili kada promišljaju kako riješiti „izazove“ koji su pred njima te sami preuzmu inicijativu kako bi to odradili. Kao konkretan primjer naveo bih učenike koji idu na INA robotike-automatike pa tamo isprobavaju različite načine kako bi riješili zadatke koji su pred njima. Na toj nastavi uvijek se možemo i „zezati“, malo odlutati u slobodne aktivnosti, za što na redovitoj nastavi nemamo vremena.

Što mislite da bi se dodatno trebalo učiti na tehničkom, a što biste izbacili?

Trebalo bi se više raditi, crtati i raditi. A izbaciti većinu teorije, odnosno ostaviti samo malo teorije koliko je nužno za praktičan rad.

ZAHTJEVNO JE BITI RAZREDNIK

Koje izvannastavne aktivnosti vodite? I koja vam se najviše sviđa?

Vodim modelare i robotiku-automatiku, s tim da je robotika-automatika jedina INA. Od aktivnosti  mi se najviše sviđaju robotika i automatika. Na modelarima također ima lijepih stvari, samo što nije puno učenika zainteresirano za modelare. Robotika učenike više zanima.

Razrednik ste 6. a razreda. Je li teško biti razrednik?

Svakako. Kada jesi i kada nisi razrednik velika je razlika – ima lijepih stvari, ali to je i vrlo zahtjevno. Teško je nekada saznavati različite probleme u razrednom odjelu, nositi se s njima, rješavati ih i pomoći onima kojima je potrebno, a to drugi često ne prepoznaju ili krivo shvate.

Kakav odnos imate s ostalim učiteljima?

Korektan.

U kojim ste školama ranije radili? Kakvi su tamo bili učenici?

Prvo sam radio u OŠ Jagode Truhelke, pa u Medicinskoj školi Osijek na kratkim zamjenama, te u OŠ fra Bernardina Tome Leakovića u Bošnjacima, i to 7 godina. U Bošnjacima su bili dosta manji razredi pa je bilo lakše ispravljati ispite, listiće, radove. Sviđalo mi se što su se djeca tamo i dalje ponašala kao djeca – igrali su se vani na ulici. A nije mi se je sviđalo kada neki učenici nisu htjeli učiti pa nisam mogao doprijeti do njih da rade nešto sa sobom, ili da barem pokušaju. Toga je bilo više tamo nego ovdje.

VOLIO SAM ISTRAŽIVATI

Jeste li roditelj? Kako je biti roditelj?

Supruga i ja smo roditelji troje djece – dva dječaka i jedne djevojčice. Lijepo je biti roditelj, čudo je gledati djecu kako rastu i mijenjaju se iz dana u dan, otkrivaju svijet i stvaraju svoju sliku o svijetu. Roditeljstvo potiče osobu da bude odgovornija i da više vodi računa o drugima.

Kad ste bili dijete, što ste željeli postati kad odrastete?

Ne sjećam se što sam želio biti kao dijete. Znam da sam volio nešto izrađivati, te istraživati kako nešto radi. Volio sam računala, računalne igrice, nogomet i crtanje.

Što volite raditi u slobodno vrijeme?

Većinu slobodnog vremena provodim u druženju, čitanju ili šetnji sa svojom djecom. Sve je ostalo otprilike kao što je bilo u djetinjstvu. Jedino što mi se sada od nogometa spava, a za igrice nemam vremena, a shvatio sam da vrijeme treba korisnije potrošiti. Volim rastavljati elektroničke uređaje i pratiti razvoj tehnologije i ljudskog društva.

Što vas ostalo zanima (kuhati, svirati, crtati…) Koliko ste dobri u tome?

Sve me zanima, ali opet nemam vremena za sve. Koliko sam dobar u nečemu ne bih sam htio procjenjivati, no ako ću nešto izdvojiti – kuham odličnu rižu na mlijeku.

Bavite li se sportom?

Od kada sam – prošle godine – slomio ruku, shvatio sam da mi je potrebna fizička aktivnost. Zato nekoliko puta tjedno, ako se uspijem dovoljno rano probuditi, odem trčati nekoliko kilometara i malo vježbati vlastitom težinom na spravama na otvorenom kako bih izbjegao buduće ozlijede

Volite li putovati? Gdje Vam se osobito svidjelo?

Ne volim vožnju, putovanje, ali volim kada sam negdje na novom mjestu – istraživati pješice, stvarati mapu novih mjesta u glavi. Od putovanja mogu izdvojiti Firenzu gdje sam išao na edukaciju preko Erasmusa u školi, koju sam naveliko prešetao i istražio.

Razgovarala: Ema Bašić, 6. d

About the author /