KBG, list učenika OŠ "Retfala", Osijek

Učiteljica Ivana Matišić – POZIV MI JE ZAPISAN U SPOMENARU

Objavljeno: 7. prosinca 2023.

Ne volim kad učenju netko pristupi tako da bira što lakši i kraći put uz minimum uloženog rada i truda bez razmišljanja. Nitko nije postao uspješan preko noći bez uloženog truda i rada.

Učenike od 1. do 4. razreda razreda podučava informatiku, a one od 5. do 8. razreda matematiku.  Željeli smo saznati još ponešto o njezinim razmišljanjima, hobijima i sl. Predstavljamo vam učiteljicu – Ivanu Matišić.

Zašto ste odabrali poziv učiteljice i zbog čega ste odabrali matematiku?

Imam osjećaj da ga nisam odabrala; on je zapravo u meni odmalena. Prije nekoliko godina pronašla sam svoj spomenar nastao kad sam imala devet ili deset godina. Prelistala sam ga i kada sam vidjela svoj odgovor na pitanje „Što želiš biti kada odrasteš?“ nasmijala sam se. Odgovor je bio: „Učiteljica matematike i fizike.“ 😊

Što Vas u razredu najviše veseli, a što ljuti?

Najviše me raduju kad su djeca iskrena, poštena i vesela, kada se svi zajedno iskreno nasmijemo nekim vašim pričama i dogodovštinama koje podijelite s razredom. Nema stvari koje bi me baš naljutile, ali ne volim kad učenju netko pristupi tako da bira što lakši i kraći put uz minimum uloženog rada i truda bez razmišljanja. Nitko nije postao uspješan preko noći bez uloženog truda i rada.

VREMENA SU RAZLIČITA

Jeste li strogi?

To će najbolje odgovoriti moji učenici. Ali imam kriterije i načela kojih se pridržavam.

Je li teže učenicima sada ili kada ste Vi bili učenica?

Iskreno, teško je odgovoriti na to pitanje jer su to dva sasvim različita vremena u kojima se živi. Svako od njih ima svoje prednosti i nedostatke.

Što se promijenilo?

Promijenile su se temeljne vrijednosti društva u kojem živimo. Također, razvoj tehnologije je utjecao na svaki aspekt naših života.

Da možete, što biste promijenili – u svome predmetu, u školi?

Uhh, svašta. Prvo bih promijenila nastavne programe na fakultetima koji obrazuju mlade ljude za učitelje.

Koji je najvrjedniji savjet koji ste dobili vezano uz učenje i školu, a podijelili biste s nama?

„Knowledge is power.“ je izreka koja mi se urezala u misli. Ipak, znanje nam nitko ne može uzeti, zar ne?

Što biste savjetovali učenicima, kako jednostavnije savladati matematiku? Jeste li Vi imali trikove za lakše učenje?

Matematika mi je većinom odlično išla i bila mi je zanimljiva i logična. Zahvalna sam jer sam imala i izvrsne učitelje. Savjet za moje učenike: više razmišljajte, propitkujte, analizirajte i povezujte. A nakon učenja odmorite mozak uz neku fizičku aktivnost, ne uz mobitel 😊

U TESTU JE BILA PORUKA

Da ne podučavate matematiku i informatiku, što biste voljeli raditi?

Moja velika ljubav uz matematiku je i ples. Bila bih profesionalna plesačica i edukator plesa u vlastitoj plesnoj školi.

Kako provodite slobodno vrijeme? Imate li hobije?

Obožavam rješavati sudoku i kakuro na dnevnoj bazi. Kada malo bolje razmislim, svašta volim raditi u slobodno vrijeme, ovisno o godišnjem dobu i kako se osjećam. Od malih nogu, pa tako i sada, bavim se plesom, kao što su salsa, bachata, kizomba i zouk. Kada dođu topliji dani, volim se voziti biciklom i rolati. Kad god mi obaveze dopuste, provedem vrijeme u prirodi i na čistom zraku. Ponekad se pridružim i školskoj planinarskoj skupini. Volim i pjevati, a kaže se: „Tko pjeva, zlo ne misli.“ pa se time i vodim. Ako me zainteresira neka knjiga, rado ću ju pročitati.

Koristite li društvene mreže?

Da, koristim Facebook i Instagram.

Biste li s nama podijelili anegdotu – iz učiteljskog ili Vašeg učeničkog života?

Ne mogu se sjetiti nekih smiješnih anegdota, ali evo jedna lijepa. Kada sam odlazila iz jedne osnovne škole u kojoj sam radila, učenici osmog razreda izradili su unikatan poklon za mene: test iz matematike. Sami su smislili zadatke koji su sadržavali sve gradivo koje sam radila s njima. Svakom rješenju bilo je pridruženo određeno slovo te je na kraju bila poruka od tih slova. Iznenadili su me i oduševili tom gestom i uvijek ću ju pamtiti.

Razgovarala: Bruna Poretti, 6. c

About the author /