KBG, list učenika OŠ "Retfala", Osijek

Osječka Lampionada – NAGRAĐEN I NAŠ FRAN

Objavljeno: 4. prosinca 2023.

Lampion našeg učenika Frana Vukasovića (6. c) zauzeo je ove godine treće mjesto u kategoriji Grad Osijek na tradicionalnom natjecanju Lampionadi, koja je u okviru proslave Dana grada Osijeka, 2. prosinca, ove godine održana 30. put. Fran je izradio lampion na temu Opus Arene, a osim njegovoga istaknuto je još osam lampiona učenika osječkih škola u ukupno tri kategorije natjecanja.

Sve je – kako nam je rekao naš učitelj tehničke kulture Aleksandar Bojanc-Štembergar – započelo nakon Domovinskog rata u suradnji Zajednice tehničke kulture grada Osijeka i drugih udruga vezanih uz edukaciju tehničke kulture, te Grada Osijeka i njegovih zajednica (npr. Turističke zajednica grada Osijeka). Krajem listopada u sve škole na području grada Osijeka dolazi poziv za provedbu izrade i izbora za najbolje lampione. Djeca te lampione izrađuju kao poklon gradu za njegov rođendan.

Nekada su djeca organizirano hodala s Trga Ante Starčevića u Tvrđu gdje su se onda puštali lampioni u zrak, uz prigodnu priredbu i izložbu najboljih lampiona iz škola. Međutim, u posljednje vrijeme ta je manifestacija „oslabila“, odnosno izgubila značaj kakav je nekada imala.

Ipak, i ove godine učenici su pokazali svoju kreativnost, a iz OŠ „Retfala“ učitelj je izdvojio i na natjecanje poslao lampione koju su napravili Anja Malovan, Kristina Rack i Nika Vukasović (5. a), Karla Hannich i Ivo Kopić (5. b), Laura Andrić i Doris Ivanković (5. c), Jelena Knežević (6. a), Lucija Bagarić (6. b) te Franka Šmit i Fran Vukasović (6. c).

Napisao: Andrej Šuler, 6. d

About the author /