KBG, list učenika OŠ "Retfala", Osijek

Radionica Udruge Dokkica – UČILI SMO NJEGOVATI MIR

Učenici 8. c razreda OŠ „Retfala“ ugostili su 18. travnja 2018. djelatnike Udruge „Dokkica” te upoznali njihov projekt „Mir je moj đir”. Oni su nam održali treninge nenasilne komunikacije, zajedno sa svojom ambasadoricom mira, našom učenicom Tenom Bogut.

Tena je kao ambasadorica mira svome razredu predstavila nešto novo i drukčije, o čemu većinom nisu mnogo znali. Prije toga ona je i sama pohađala četiri treninga u Udruzi Dokkica i tamo učila mnogo toga, radeći različite aktivnosti i raspravljajući o različitim temama. Odabrala je sebi najmilije aktivnosti i teme koje je htjela predstaviti 8.c razredu.

U dva školska sata ona je sa svojim kolegicama iz udruge zadala razredu nekoliko aktivnosti koje su bile uvod u određene teme: Ja sam… pogled iz drugog kuta, linija stavova, neverbalna komunikacija te ja-ti poruke. Svaka od navedenih aktivnosti je na odličan način učenike uvela u teme o kojima prije možda nisu raspravljali. Odabrane teme bile su: Stereotipi, predrasude i diskriminacija, Neverbalna i verbalna komunikacija te završna Ja-ti prouke. Učenicima su tako uspješno razjašnjeni današnje društvo i probleme.

Uz glumu i rasprave pokazano je kako se u svakodnevnici više treba koristiti nenasilnom komunikacijom. Učenici 8. c razreda i njihova razrednica Sanda Dominković bili su vrlo zadovoljni nakon ovoga treninga, a članovi Udruge Dokkica su pokazali da treninzi nisu uvijek tako teški i naporni kako se čine.

Napisala: Katja Lončar, 8. c

About the author /