KBG, list učenika OŠ "Retfala", Osijek

TV-voditeljica Valentina Baus – TRUDIM SE BITI SVOJA

Objavljeno: 5. veljače 2024.

Djeci bih rekla da slijede svoje snove bez obzira čime se žele baviti. Ali najbitnije je da izaberu ono u čemu će uživati. Ako to bude novinarstvo – trebat će biti snalažljivi, brzi. I možda jednog dana postanemo kolege na Novoj TV! 😊

Oni koji vole gledati dnevnike sigurno su ju zapazili – mlada novinarka i voditeljica Valentina Baus novije je lice Dnevnika Nove TV. Pročitajte kakav je njezin posao i kako ga ona doživljava.

Koje kvalitete treba imati dobar novinar?

Dobar novinar treba prije svega voljeti posao koji radi, treba biti pošten i neovisan te donositi točne informacije – bilo da radi na televiziji, radiju ili u tiskanim medijima.

Koje Vam je bilo najzanimljivije mjesto s kojega ste izvještavali?

Svako mjesto s kojeg odem izvještavati zanimljivo je na svoj način, ali možda bih izdvojila neke strane zemlje u kojima sam bila zbog posla, poput Italije ili Nizozemske.

Što je najteže, a  što je najljepše u poslu novinara i voditelja Dnevnika?

Ništa mi nije teško jer volim svoj posao. Ali je svakako izazovno napraviti malo teže reportaže u kratkom vremenu jer svako jutro kao novinarka dobijem zadatak napraviti reportažu koja mora biti gotova do 19 sati, kada počinje naš Dnevnik. Što se tiče voditeljskog posla, moram biti koncentrirana i gledateljima prezentirati vijesti na najbolji mogući način.

NIKAD NE UČIM NAPAMET

Koliko traje radni dan kada vodite Dnevnik?

Kada vodim Dnevnik, radni dan traje mi otprilike 9 ili 10 sati, sve ovisi o danu. Tu je uključeno i šminkanje, friziranje, kao i sama priprema za Dnevnik.

Imate li tremu pred kamerama?

Imala sam tremu na početku svoje karijere, sada je više nemam.

Morate li učiti neke tekstove napamet?

Nikad ne učim napamet, već si otprilike u glavi u natuknicama složim što trebam reći. Iz glave moram govoriti onda kada se javljam s terena uživo u Dnevnik, a kada sam voditeljica onda imam ispred sebe malu pomoć – a to je blesimetar s kojeg čitam.

Tko odabire ,,stajlinge” za Dnevnik?

Stajlinge odabire naš stilist koji radi na Novoj TV i usklađuje odjeću mene i mog suvoditelja Dine Goleša.

Koliko ljudi boravi u studiju za vrijeme Dnevnika?

Za vrijeme Dnevnika u studiju smo mi voditelji te kamermani – kojih ima troje ili četvero – dok se urednik Dnevnika i naši ostali zaposlenici koji su zaduženi za tehničke stvari nalaze u režiji. A mi s njima komuniciramo preko slušalice u uhu.

ČESTO NAUČIM NEŠTO NOVO

Je li teže pisati za novine ili biti TV novinarka?

Nisam nikad pisala za novine, ali sam pisala za jedan portal u svom rodnom gradu Šibeniku. Svakako da oba posla imaju svoje prednosti – ne bih znala reći što je teže, ali draže mi je raditi na televiziji : )

Kako i kada ste se počeli baviti novinarstvom?

Upisala sam fakultet novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a na 4. godini studija počela sam raditi na Novoj TV. I ostala sam tamo sve do danas.

Kada ste poželjeli postati novinarka, a u kojem ste trenutku znali da ćete to i postati?

Iskreno, dvoumila sam se između studija prava i studija novinarstva. Ali s obzirom da sam odmalena voljela pisati sastavke i pjesmice to me pratilo i u srednjoj školi, kada sam jako uživala u pisanju eseja i čitanju lektire. Tako da sam, kada je došao trenutak da moram izabrati, ipak odabrala novinarstvo. I mislim da sam dobro odabrala 😊

Imate li neki uzor u ovome poslu?

Nemam uzore, ali volim gledati kako druge kolege i s moje i s ostalih televizija rade te često naučim nešto novo od njih. Ali trudim se biti svoja i nikoga ne kopirati.

Jeste li u školi imali školski list? Jeste li sudjelovali u njegovu nastajanju?

Nažalost, nismo imali školski list. Ali jako je lijepo da ga vi imate i da stječete vještine kreativnog pisanja i stvaranja jednom takvom aktivnošću.

SLIJEDITE SVOJE SNOVE

Stignete li se, uz posao, baviti nekim sportom?

Ne baš, ali kad imam vremena vježbam. Prije sam se često rolala. Mislim da bih to trebala popraviti i malo se više posvetiti sportskim aktivnostima.

Imate li možda još neki hobi?

U slobodno vrijeme volim pogledati neku dobru seriju ili film i družiti se s prijateljima.

Volite li čitati? Koja Vam je omiljena knjiga?

Volim čitati. Jako sam puno čitala dok sam išla u osnovnu i srednju školu, a lektire nikad nisam propuštala. Najdraža mi je knjiga koju pamtim iz školskih dana Zločin i kazna.

Jeste li ikada posjetili Osijek?

Posjetila sam Osijek nekoliko puta jer je moja najbolja prijateljica rodom iz Osijeka. Osijek je jako lijep grad, s ugodnim ljudima i jako finom hranom. Posebno mi se svidio vaš fiš! 😊

Što biste rekli djeci koja se žele baviti novinarstvom?

Rekla bih im da slijede svoje snove bez obzira čime se žele baviti. Ali najbitnije je da izaberu ono u čemu će uživati. Ako to bude novinarstvo – trebat će biti snalažljivi, brzi. I možda jednog dana postanemo kolege na Novoj TV! 😊

Razgovarala: Mia Ercegovac, 6. d

About the author /