KBG, list učenika OŠ "Retfala", Osijek

Osječka Udruga „MOGU“ JAHANJE JE ODLIČNA TERAPIJA

Objavljeno: 6. 3. 2017.

Svoje slobodno vrijeme mnogi učenici  OŠ „Retfala“ provode u Udruzi za terapijsko, rekreacijsko i sportsko jahanje „Mogu“. Terapijsko jahanje namijenjeno je i prilagođeno djeci s teškoćama u razvoju, osobama s motoričkim poremećajima i kroničnim bolestima te osobama s kognitivnim i emocionalnim teškoćama, u svrhu terapije.

Kako su konji izrazito društvene životinje koje imaju razvijenu sposobnost podražaja ljudskog tijela, kroz terapijsko se jahanje djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom u velikoj mjeri pomaže pri razvijanju i poboljšavanju fizičkog zdravlja i  emocionalnog stanja. Trinaest konja i tri ponija, koliko ih udruga ima, izrazito su mirni, naviknuti na rad s djecom i vrlo strpljivi u terapijskom jahanju.

U udruzi ima preko trideset volontera. Svi su spremni pomoći djeci  i odraslima s posebnim potrebama. Zadovoljni su onim što rade i vole provoditi vrijeme u udruzi. Najviše je volontera ljeti jer za trajanja nastavne godine ne mogu često dolaziti. Ali se trude dolaziti svake subote. Većina volontera dolazi rano ujutro, što se većini djece ne bi dalo. Dođu u 7,30 ili 8 sati i ostanu do 2-3 sata. A ljeti dođu i ranije i katakad ostanu cijeli dan.

Problem je što ne postoji zatvoreni prostor za jahanje pa ovisimo o vremenskim uvjetima. A katkad je teško i nabaviti zob i sijeno za konje.Od 2014. godine u udruzi se provode mnogi projekti i programi. Ove godine započeli su projekti „Zdravlje je na prvom mjestu, „Pružimo im sadržaje“, „Sportsko-rekreacijsko jahanje za djecu i mlade“. A održavaju se i mnoge predstave s konjima – najčešće u proljeće, jesen i zimu – u kojima glume voloneteri te se na taj način prikupi nešto novca. Svake godine predstave su drugačije, a upravo se pripremaju za proljetnu predstavu. Tko od gledatelja želi može i jahati konja s vodičem.

Svi volonteri dožive nezaboravna iskustva s konjima, a nađu si i dobre prijatelje. Zato očekuju da će im se pridružiti i novi članovi.

Napisala: Ivona Kovač, 5.b

About the author /