KBG, list učenika OŠ "Retfala", Osijek

Osmaši posjetili Vukovar PUNI SMO SNAŽNIH DOJMOVA

Nakon što je prošlogodišnja generacija osmih razreda na jedan dan posjetila Vukovar, ove školske godine učenici osmih razreda OŠ „Retfala“ posjetili su „grad heroj“ dva dana, 6. i 7. studenoga 2014., zajedno sa svojim razrednicama Irenom Čerbom, Tomislavom Jukić i Martinom Matijević te učiteljima Ljubicom Potkovac, Ljiljanom Mandurić, Monikom Mihaljević, Dejanom Vrajićem i Mirkom Andrićem

Prvoga dana učenici su razgledavali vojarnu, a kasnije posjetili i Križ na ušću Vuke u Dunav. Obišli smo i veliki Gradski muzej Vukovar u dvorcu Eltz, a imali smo i slobodnoga vremena razgledati središte Vukovara i – premda smo ranije već ručali –  pojesti sladoled, pizzu, ćevape…. U poslijepodnevnim satima vratili smo se u Osijek. Neki učenici bili su umorni te su jedva stigli do kuće, dok su neki još bili svježi, spremni za zafrkanciju.

Drugoga dana poprilično su nas izmorili, ali bilo je vrijedno svakoga atoma snage. Posjetili smo Spomen dom Ovčara koji je otvoren u hangaru. Već na same priče vodiča o događanjima na tome mjestu ježili smo se, a pomisao na Domovinski rat i silno mučenje ljudi nama je ledilo krv u žilama. Posjetili smo i Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, svi u tišini (izuzevši nekoliko bisera).

Slijedio je odlazak u Memorijalni centar Domovinskoga rata, centar koji sadrži dokaze o napadima, borbi za grad, oružja i uniforme vojnika. Bili smo i na Memorijalnom groblju Ovčara. Također, obišli smo i prikaz logora u sklopu vojarne.

Najstravičniji prikaz svakako je bila Vukovarska bolnica. Tamo je sve prikazano realistično; razgledajući bolnički podrum vrlo zorno možemo zamisliti kako je bilo Vukovarcima za vrijeme Domovinskog rata.

Nakon predavanja, drugoga dana održan je kviz za učenike na kojemu su Fran Bijelić (8.b) i David Gašo (8.c) svom timu osigurali pobjedu.

Napisala: Tena Josić, 8.c

Tagged with:    

About the author /


Related Articles