KBG, list učenika OŠ "Retfala", Osijek

Udruga Mogu na Pampasu TERAPIJA JAHANJEM

Zbog svega onoga što radi, možemo reći da je Udruga Mogu jedan od ponosa grada Osijeka.

Na osječkom Pampasu, odmah iza kojičkog kluba, smjestila se Udruga Mogu. Osnovana je 1997. godine, a od 2003. uspješno se bavi terapijskim i rekreativnim jahanjem. Počela je s radom vrlo stidljivo, na malom prostoru s malo konja, ali i s velikim i plemenitim idejama i namjerama. Danas imaju evidentirano 216 korisnika terapijskog jahanja s različitim stanjima i dijagnozama. Preciznije o njenomu radu govorila nam je voditeljica Udruge Mogu, gospođa Marina Koprivnjak.

– Bavimo se  sportskim aktivnostima, prije svega dresurnim jahanjem s osobama s invaliditetom. Ali imamo i korisnike pedagoškog i preventivnog programa bez evidentiranih poteškoća.  Naša vrata otvorena su svim našim mladim građanima, tinejdžerima, kako bi mogli kvalitetno provoditi svoje slobodno vrijeme – kaže gospođa Koprivnjak.

Za terapijsko jahanje koriste se isključivo mirni i obučeni konji s puno strpljenja. Udruga je inicijator i suorganizator prvoga hrvatskog prvenstva u dresurnom jahanju za osobe s invaliditetom, kao i prvog hrvatskog seminara o konjaništvu. Četveronožni terapeuti zaslužni su za mnogo samopouzdanja osoba s posebnim potrebama te za razvoj njihovih socijalnih vještina i radnih navika.

Udruga ima 30-ak volontera čije druženje s konjima doprinosi boljem razumijevanju i kvalitetnijem radu s osobama s posebnim potrebama. Budući da se Udruga bavi i rekreativnim jahanjem, volonteri mogu kvalitetno provoditi svoje slobodno vrijeme i naučiti neke nove vještine. Roditelji dovode svoju malu djecu na jahanje u parku koji je Udruzi doniralo Ministarstvo socijalne politike i mladih te Udruga Slagalica.

Jedna od volonterki, Antonia Mayer, o svome doživljaju Udruge kaže:

– Sviđaju mi se ovdje mirni i dobri konji te kako se ovdje radi. Volim što nas uče jahati. Sviđaju mi se i ciljevi Udruge – pomagati djeci kojoj je pomoć stvarno jako potrebna.

Zbog financijskih problema vezanih uz održavanje tako velikih životinja, teških 500-800 kg, za Udrugu Mogu organiziraju se različite humanitarne akcije Mnogo novca potroši se na veterinarske i potkivačke usluge.

Zbog svega onoga što radi, možemo reći da je Udruga Mogu jedan od ponosa grada Osijeka.

Napisala: Leonarda Babac, 6.a

About the author /