KBG, list učenika OŠ "Retfala", Osijek

Radionica u Državnom arhivu – IZRADILI RAZREDNI GRB

Na izložbi „Valpovački vlastelini Prandau-Normann“, podijeljenoj  na četiri mjesta u gradovima Osijeku i Valpovu, mogu se vidjeti različiti izlošci vezani za navedene vlastelinske obitelji. Ta mjesta su Državni arhiv u Osijeku, Muzej likovnih umjetnosti, Muzej Slavonije i Muzej Valpovštine, a ova vrlo zanimljiva izložba traje do 30. lipnja 2018..

Povodom izložbe, 11. svibnja 2018. održana je radionica o grbovima na kojoj su bile učenice 8.c koje idu na dodatnu nastavu iz povijesti – Iva Maloča, Anja Gojević, Helena Lucija Vuković i Tena Bogut – zajedno s učiteljicom Majom Holoker. Radionicu o grbovima vodio je Danijel Jelaš, arhivski pedagog u Državnom arhivu u Osijeku. Učenice je upoznao s poviješću grbova te kako su počeli predstavljati obitelji. Naučile su i sve dijelove grba te što koji simbol i boja predstavlja. Upoznate su s pravilima koje trebale poštivati pri crtanju grba i dobile upute kako ga napraviti, a potom odradile jedan praktični zadatak – napravile su razredni grb.

„Povjesničarke“ kažu da im se radionica jako svidjela i da su naučile nove zanimljivosti o grbovima koje će im sigurno ostati u sjećanju, a najviše njihov razredni grb.

Napisala: Tena Bogut, 8.c

About the author /