KBG, list učenika OŠ "Retfala", Osijek

Noć znanosti 2017. – UŽIVANJE U 4D PROBAVI

Objavljeno: 18. prosinca 2017.

Učenici  OŠ „Retfala“ koji idu na Dodatnu nastavu iz kemije, u pratnji učiteljice Ivane Dolaček,  posjetili  su 12. prosinca 2017. Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku te sudjelovali u projektu „Noć znanosti“. Ondje su održane radionice na kojima su mogli mnogo toga naučiti.

Jedna od prvih koje su posjetili bila je 4D probava. Imali su prigodu prolaziti putem hrane kroz 4D uređen probavni sustav, saznati što se događa s hranom u pojedinim organima te još neke pojedinosti za koje još nisu znali. Zatim su obišli „šarene“ radionice: Šarenilo kemijskih reakcija, Obojana kemija i Fluorescentne molekule hrane, u kojima su nešto više naučili o kemijskim i fizikalnim reakcijama, različitim eksperimentima te o skrivenim bojama hrane.

Na drugim su radionicama učenici vidjeli kako se proizvode „snack“ proizvodi – u ovome slučaju bio je to flips – kušali nešto zdraviju hranu i pića na radionici Obrok za čistu peticu, pri čemu su saznali i kako održavati svoju prehranu na vrlo zdrav i koristan način.

Učenici su na ovome projektu naučili mnogo novoga i zanimljivoga te sudjelovali u raznim pokusima i u tome uživali. „Noć znanosti“ je izvrsno osmišljen te napravljen projekt koji bi se svidio svakom učeniku, ali i ljubitelju znanosti. Organizatori i voditelji radionica bili su iznimno ljubazni i uvjerljivo su prikazali predviđene sadržaje.

Napisala: Katja Lončar, 8. c

About the author /