KBG, list učenika OŠ "Retfala", Osijek

Državno natjecanje iz njemačkog jezika TEŽE NEGO NA HRVATSKOM

Zajedno sa svojom mentoricom Božanom Čičak od 5. do 7. travnja 2017. sudjelovala sam na državnom Natjecanju iz njemačkog jezika, održanom u Svetom Martinu na Muri. Državnom je natjecanju prethodilo županijsko održano u našoj školi na kojem sam osvojila prvo mjesto. Na državnom natjecanju osvojila sam sedmo mjesto kojim smo moja mentorica i ja vrlo zadovoljne.

Put je bio iznenađujuće dug i svi smo stigli u Međimurje poprilično umorni. Unatoč umoru, do svih je nas uspjela doprijeti ljepota međimurske prirode. Nakon kratkog odmora slijedilo je svečano otvorenje državnih Natjecanja iz njemačkog, ali i engleskog jezika u Termama Sveti Martin u kojima smo svi bili smješteni.

Drugoga je dana uslijedilo ispitivanje i provjera našega znanja. Kada usporedim ovo natjecanje s natjecanjem iz hrvatskog, mogu sa sigurnošću reći da je puno zahtjevnije. Naime, uz pisanu provjeru kojom se provjerava naše znanje gramatike i razumijevanja slušanog, odnosno pročitanog teksta, svi učenici moraju pisati i esej na određenu temu. Sve je to trajalo nekoliko sati pa je većina nas bila razočarana što nismo imali više slobodnog vremena.

Treći je dan na rasporedu bilo usmeno ispitivanje. Za razliku od većine natjecanja na kojima se u to vrijeme već znaju konačni rezultati, pred nama je bilo još više od četiri sata nervoznog iščekivanja jer je u igri bilo još dodatnih 30 bodova koji su mogli sve promijeniti.

Na svečanom zatvaranju svima su nam uručene pohvalnice i pokloni sponzora natjecanja, kakvim se rijetko koje natjecanje može pohvaliti.

Na ovome sam natjecanju doživjela puno toga lijepog, stekla nova poznanstva i proširila svoje znanje njemačkoga jezika, a svim učenicima savjetujem da se okušaju u nekom od natjecanja jer ona sa sobom donose puno lijepih i novih iskustava kojih će se sjećati cijeli život.

Napisala: Antonia  Mišić, 8.a

nj web 2

About the author /