KBG, list učenika OŠ "Retfala", Osijek

Interliber, mladi i čitanje KNJIGA IMA, NO UČENICI MALO ČITAJU

Objavljeno17. 11.2016.

 Interliber, 39. međunarodni sajam knjiga i učila koji se svake godine održava na Zagrebačkom velesajmu, održan je od 8. do 13. 11. 2016. održan. Vladala je velika gužva što dokazuje kako je interes za ovaj sajam sve veći. Ove godine održane su se i dvije nacionalne izložbe:  Narodne Republike Kine (Pekinški sajam) i Republike Srbije (Privredna komora Srbije). Osim knjiga na sajmu se mogu vidjeti i razne promocije, druženja s autorima, dodjele nagrada, glazbeni programi i radionice. Sav taj zabavni sadržaj organizira Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske u suradnji sa Zagrebačkim velesajmom.

Svake godine pojavljuje se pregršt novih naslova knjiga, časopisa i stripova. Najzanimljivije knjige za mlade na Interliberu bile su Ransom Riggsov Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu, Šuplji grad i Knjižnica duša, Jeff Kinneyev Gregov dnevnik (svi dijelovi), David Walliamsov Bljakburger, Banditska bakica, Dječak u haljini i mnoge druge.

Kao i svaki Interliber do sada, i ovaj je dokazao da svatko tko voli i želi čitati može pronaći nešto za sebe. Uz Interliber mnogi posjetitelji posjetili su Reboot Infogamer gdje su mogli isprobati nove računalne igre.

Povodom Interlibera upitali smo koliko se i što čita u OŠ „Retfala“ našu knjižničarku Ivanu Hengl. Kako nam je rekla, u našoj školskoj knjižnici djeca posuđuju uglavnom samo lektire, ali zato imamo neke knjige koje djeca čitaju pod odmorima ili za vrijeme slobodnih sati. Najpopularnije su  Guinnessova knjiga rekorda, Durica i serija knjiga o Paulini P. Sanje Polak.

Vjerojatne uzroke tako maloga zanimanja za čitanje vidi u pojavi mobitela, računala i moderne tehnologije.  

U OŠ Bilje, Bilje drukčija je situacija. Kako nam je rekao njihov knjižničar Tihomir Dunđerović, mladi ondje vole čitati i posuđuju knjige, pogotovo učenici od prvog do četvrtog razreda. Posuđuju sve što im je vizualno zanimljivo, lijepo ilustrirano, ponajviše slikovnice i stripove. Najdraža im je knjiga Durica, kratke strip pričice, poučne sličice Ivice Bednjanca. Vole i serije slikovnica o Jakovu, zatim o Maši autorice Sanje Pilić.

Oni nešto stariji vole čitati ostale knjige Sanje Pilić, seriju dnevnika Sanje Polak o Paulini P, knjige Mire Gavrana. Od stranih autora tu su Jeff Kinney i njegov Gregov dnevnik, R. L. Stine i njegovi trileri i hororci. Zahvaljujući filmskoj industriji knjige J. K. Rowling o Harryju Potteru ponovo se vraćaju u modu i čitaju. Slično je i s knjigama Hobit i serijalom Gospodari prstenova J. R. R. Tolkina.
Dobar posao radi izdavačka kuća Lumen koja izdaje knjige mlade spisateljice Amande Hocking, čije se knjige Okrunjena, Podijeljena i Zamijenjena dosta posuđuju. Tu su i autorice pustolovina Okse Pollock, spisateljice Anne Plichota i Cendrine Wolf, zatim Ransom Riggs i njegov serijal.

Tako veliko zanimanje mladih za čitanje postoji, smatra T. Dunđerović,  „zbog neobjašnjive ljudske potrebe za bijegom u neke ljepše svjetove, za novim znanjima i iskustvima. Čitanje je iznimno bitno jer čitanjem usvajamo nove riječi, učimo se misliti drugačije i prihvaćati razlike koje nas okružuju u suvremenom svijetu.“

Napisao: Ivan Dunđerović, 6.b

About the author /