KBG, list učenika OŠ "Retfala", Osijek

PANNONIAN CHALLENGE 2016 Svijet je došao u Osijek

Objavljeno8. 9.2016.

Fise, međunarodni festival ekstremnog sporta, najveće je okupljalište urbane europske kulture. Inače se svake godine održava u Montpellieru, no u posljednje vrijeme njegovo djelovanje prošireno je na međunarodnu razinu s izdanjima iz Dubaija, Kuvajta, Kostarike te Kine i Malezije. Fise okuplja tisuće navijača (gledatelja) iz svijeta.

Dio je Svjetskog BMX Freestyle kupa, odnosno Fise World Series, čiji je cilj promicanje ekstremnog sporta, i Pannonian Challenge, održan u Osijeku od 15. do 23. srpnja 2016. Zbog vremenskih nepogoda samo su inline i skate dan odgođeni za sljedeću godinu. Događaj se prenosio u 20 zemalja i pratili su ga milijuni gledatelja diljem svijeta. Tom prigodom izgrađen je  novi park posebno „dizajniran“ za sedamnaesti po redu Pannonian Challenge. Pri izgradnji parka savjetovalo se s vozačima i natjecateljima i poslušane su njihove želje oko izgleda parka kako bi bio gotovo savršen za njih.

Sve to ne bi bilo tako bez volontera, među kojima se nalazi i Emma Kaladić, učenica OŠ „Retfala“. Ona je najmlađa volonterka na Pannonianu. Svi volonteri marljivo su radili, a atmosfera je bila odlična. Jako su se potrudili jer su htjeli da sve bude savršeno. O svojim iskustvima Emma je rekla:

– Sviđa mi se to što sam najmlađa volonterka. Upoznala sam puno vozača iz cijelog svijeta i  poboljšala svoj engleski družeći se s njima. Puno su me toga naučili i ostavili veliki trag na meni. Naučila sam da možeš biti sretan i s malim stvarima. Npr. sjediti s vozačima iz cijelog svijeta navečer u parku, razgovarati o životima i učiti puno jedni o drugima. Mislim da ja Pannonian jako dobar. Čak sam počela razmišljati o vožnji BMX-a. Drago mi je biti dio svega toga.

Napisala: Lara Barišić, 8.a

LETJETI JE NEOPISIV OSJEĆAJ

Dario Đorđević iz Čakovca jedan je od natjecatelja s kojima sam provodila  puno vremena. Pročitajte što nam je rekao o svojim doživljajima i razmišljanjima o BMX-u.

Kako i zašto BMX? Kako je počela tvoja BMX avantura?

BMX me privukao jer je to nešto posebno. Svatko tko se bavi njime reći će da je to bila ljubav na prvi pogled. Ne moraš raditi što ti netko govori;  ništa nije određeno, već ovisi isključivo o tvojoj volji.

Kakav je osjećaj letjeti u zraku? Sjećaš li se kad si prvi put poletio?

To je neopisiv osjećaj – jednostavno prevelika navala adrenalina i osjećaj straha i zadovoljstva. Prvi sam put poletio prije dvije godine.

Koliko treniraš? Ako nemaš park, imaš li neke druge vježbe koje radiš?

Treniram već gotovo tri godine. U Čakovcu postoji park, no nije velik i elementi nisu najbolji. Kada ne vozim BMX, idem u teretanu, trčim, vozim cestovni bicikl ili sam s društvom.

ŽELIM DOKAZATI I JEDNIMA I DRUGIMA

Kad ćemo vidjeti neki trik s tvojim potpisom?

Trik s mojim potpisom? Možda je malo prerano za to, haha. Prvo moram naučiti trikove koji su recimo “must have”, a onda ću razmišljati o svojim trikovima.

Cilj za 2017. godinu…

Ući u finale Fise World Hrvatska i otići na što više natjecanja mogu.

Inspiracija, motivacija; što te potiče da budeš bolji…?

Inspiraciju i motivaciju pronalazim u ljudima koji vjeruju odnosno ne vjeruju u mene. Onima koji vjeruju zahvalan sam i trudim se pokazati im da mogu više, a onima koji ne vjeruju želim pokazati dokle mogu stići:)

„Be yourself and ride for yourself!“

Razgovarala: Emma Kaladić, 8.a

About the author /