KBG, list učenika OŠ "Retfala", Osijek

Školski trendovi 2016. DEČKI VOLE BITI SEKE

Objavljeno26. 5.2016.

Kao svake školske godine, i ove su se godine na hodnicima naše škole mogle vidjeti različiti noviteti i inovacije na mnogim područjima. Utjecaj društvenih mreža postao je još jači te se to moglo primijetiti ponajviše u druženjima učenika na hodnicima, a zatim i u njihovom načinu odijevanja, izrazima koje upotrebljavaju i raznim drugim načinima izražavanja.

Vrlo česta riječ ili izraz na hodnicima bili su elito ili koja si ti elita. Pravo značenje riječi elita je „dio ljudi, društvenih skupina, ustanova ili društva koji zauzimaju istaknuta ili iznadprosječna mjesta“ (izvor – Wikipedija).

Naši učenici, pak, pod pojmom elita podrazumijevaju osobu koja je dobro poznata svima, koju svi znaju, koja ima puno prijatelja (iako većinu poznanika), i u stvarnosti i na Facebooku, koja redovito izlazi van, nema nužno najbolje ocjene (iako nije pravilo, nego od učestalih izlazaka nema vremena za školu). Neizostavni uvjet je i – da ima puno lajkova na fejsu.

Svima su nam poznate društvene mreže poput Facebooka, Twittera i Instagrama, ali ove godine mobilnim uređajima počeo je harati Snapchat. To je nova društvena mreža na kojoj su u središtu fotografije. Možeš se uslikati i poslati fotografiju nekom od svojih prijatelja, ili staviti na svoj story, tako da svi znaju gdje si i što radiš. I tako svi tvoji mogu vidjeti tvoj story koji traje 24 sata.

Jedna od najvećih zanimljivosti na Snapchatu su efekti. Oni koji se najviše upotrebljavaju su dog filter (pas) i face swap.

                 dog filter (izvor- Instagram)                     face swap(izvor- Instagram)

 

No, uvijek su najčešće novine u izboru odjeće i obuće koji se brzo izmjenjuju.

Dečki su ove godine pokazali da su ujedinjeni u modi i da vole biti seke (još jedan česti izraz, a znači da je netko nekomu sličan ili isti po nečemu). Nerijetko se moglo vidjeti 10-ak dječaka kako nose iste Pull and Bear dukse, najčešće u crvenoj boji, ali rijetko tko je imako takvu duksu u samo jednoj boji.

Cure su ove godine također pokazale kako im najbolje leži sportski stil, tako da su najčešći odjevni predmet bile Adidas tajice. Još nešto što su cure ove godine dosta često nosile bile su hlače s poderanim koljenima.

moda pullbear moda adidas moda ripped-knees

U obući su cure i dečki bili ujedinjeni. Ono što se nosi, nosi se, bez obzira na spol. A ono što se nosilo i još se uvijek nosi su tenisice Nike Air Force i Adidas Superstar. Obje vrste su najzastupljenije u bijeloj boji, ali ima i onih hrabrih koji se odluče suprotstaviti većini.

moda nike-air-force  moda adidas-superstar

Nike Air Force                                                               Adidas Superstar

Zaključno bismo mogli reći da je u ovoj školskoj godini bilo puno novosti te je, po momu mišljenju, upravo to ono što ju je činilo pamtljivom i zanimljivom.

Napisala: Karla Ambruš, 8.c

About the author /