KBG, list učenika OŠ "Retfala", Osijek

Na europskom natjecanju HIPPO Olimpijada – IMAMO ODLIČNE REZULTATE

Objavljeno: 30. svibnja 2024.

Zbog rezultata smo sretni i ponosni, a i Venecija je predivno mjesto za posjetiti.

Ove godine mnogo je učenika naše škole pristupilo školskoj razini HIPPO Olimpijade, a dio ih je prošlo na državnu razinu. Na europsku razinu išlo je troje učenika: Marija Markotić, Luka Đurđević i Petra Cembauer (ja). „Retfalčani“ su odlično riješili ispite, ali nisu bili među prvima – Luka je zauzeo šesto mjesto s 25/30 bodova, Petra osmo s 21/35 bodova, Marija dvanaesto s 19/30 bodova. Općenito, hrvatski učenici bili su odlični. U jednoj od kategorija Hrvatska je zauzela prva tri mjesta. U više kategorija zauzeli su drugo, a u svakoj kategoriji treće mjesto!

Europska razina natjecanja održana je od 21. do 23. svibnja u talijanskom gradu Lido di Jesolo, u blizini Venecije, a učenici su putovali u pratnji svojih roditelja i učiteljice engleskog i njemačkog jezika Stele Zubaj. Naša ekipa krenula je rano ujutro, a od Zagreba do odredišta putovali smo otprilike 5 sati. Prijavili smo se u glavnom, „Hippo hotelu“, gdje smo dobili ulaznice za večeru i doručak te za glavni događaj u kazalištu „Cinema Teatro Vivaldi“, a smjestili u različitim, okolnim hotelima.

Drugog dana, 22. svibnja, pisali smo ispite koji su bili zahtjevni i teški. Nakon pisanja ispita Retfalčani su se brodom uputili za Veneciju. Posjetili smo Trg svetog Marka i vidjeli poznatu Baziliku svetog Marka. Još smo prošetali nekim mostovima te vidjeli gondole koje su jedan od najpoznatijih motiva Venecije. Pojeli smo nešto pizze i zasladili se sladoledom (čija je cijena, nekim čudom samo 3€). Nešto što ćemo uvijek zapamtiti je to da moramo paziti na galebove jer je galeb jednom od nas ukrao sladoled te smo  morali kupiti novi. Venecija je predivno mjesto i svi smo zadovoljni pošli natrag iako nas je dočekala kiša kada smo tek došli. Na putu natrag prošli smo kroz pljusak i kišilo je u Lido di Jesolu.

Glavni događaj održavao se istog dana u kazalištu, u 22:30 h. U uvodnom videu prikazani su razni motivi olimpijade i fotografije s prijašnjih natjecanja. Onda je izašlo dvoje glavnih organizatora natjecanja. Predstavili su nam se i nešto nam malo govorili o prijašnjim sudjelovanjima na natjecanju. Naravno, dio koji smo svi čekali bio je najstresniji – rezultati. Srećom, mi smo bili sretni, a naši učitelji i roditelji vjerojatno i ponosni. Svi smo dobili narančaste medalje u obliku „Hippo“ ikone.

Posljednji dan, nakon doručka, išli smo se pozdraviti s plažom. Na putovanju natrag lijepo smo se zabavili i stali na Vratima Jadrana. Pogled od tamo je predivan, težak za opisati. Nakon presjedanja u Zagrebu i kasnog dolaska u Osijek svi smo već bili jako umorni, no sigurna sam da će svi pamtiti ovo iskustvo jer je uistinu predivno. Osobno sam presretna što sam predstavljala našu školu i Hrvatsku. Zaista predivno iskustvo koje bih poželjela svima.

Napisala: Petra Cembauer, 6. b

About the author /