KBG, list učenika OŠ "Retfala", Osijek

Pioniri NK Osijeka – NOGOMET KAO NAČIN ŽIVOTA

Objavljeno: 6. travnja 2024.

Treninzi svaki dan i utakmice vikendom traže od igrača da budu potpuno posvećeni, disciplinirani i da puno rade. Ali to ne znači da u nogometu nema i zabave.

Nogomet je najpoznatiji i vjerojatno najvažniji sport na svijetu. Koliko je važan u Hrvatskoj najbolje se vidi za vrijeme europskih i svjetskih prvenstava, kada su svi gradovi i sela, ulice i domovi, pa čak i naša škola, obojeni u crveno-bijele kockice. A u našem gradu zakuca posebno navijačko srce svaki puta kada na novom stadionu zaigra NK Osijek. Brojimo minute i golove, vičemo, radujemo se i živciramo, ljutimo i smijemo. Za većinu nas je nogomet utakmica koju gledamo, ali za igrače je nogomet – način života. O načinu života poznatih nogometaša puno se priča i piše. Ali, o načinu života naših vršnjaka koji treniraju nogomet puno se manje govori. Zbog toga smo u dogovoru s trenerom pionira Škole nogometa NK Osijeka, gospodinom Antom Bekavcem, odlučili doznati više o tome.

MANJE BI ŠKOLE, VIŠE NOGOMETA

I trener Bekavac je, kao i njegovi igrači, u nogometu cijeli život. Počeo je trenirati kao dijete, a nakon igračke karijere postao je trener Škole nogometa NK Osijeka, gdje trenutačno trenira pionire (U15), koji se natječu u 1. NL Hrvatske. U njegovoj je ekipi 25 igrača, a rođeni su 2009. godine i idu u osmi razred osnovne ili prvi razred srednje škole. Za razliku od trenera Bekavca, koji smatra da je škola jako važna za njih, njegovi igrači ipak više vole nogomet nego školske obveze. Otkrili su nam koji od njih su na glasu kao „štreberi“, ali ćemo zadržati tu informaciju za sebe. Otkrit ćemo samo da je riječ o dvojici učenika dviju osječkih gimnazija.

Većina pionira trenira od svoje četvrte ili pete godine starosti i očekuje da će se nogometom baviti i kasnije u životu. Samo nekoliko njih misli da im je škola važna u slučaju da u nogometu ne budu uspješni. Uspješni nogometaši su bogati i slavni, ali pionirima to nije glavni cilj. Kao i njihov trener, vole sport i počeli su trenirati jer im je nogomet zabavan i vole ga igrati. Nekima je sport obiteljski način života, pa su počeli igrati zbog tate ili djeda koji su isto bili igrači. Nogomet je za njih motivacija, rad, disciplina, upornost, odlučnost i dobra organizacija. Poštuju autoritet trenera i stručnog tima, a uz njih im je, kao vođa ekipe, važan i njihov kapetan M.S.

NE ŠALE SE S TRENEROM

Trener smatra da, uz školu, treninzi svaki dan i utakmice vikendom traže od njegovih igrača da budu potpuno posvećeni, disciplinirani i da puno rade. Ali to ne znači da u nogometu nema i zabave. Igrači su nam tako odali da – bez obzira i na nekada (a kod nekih i češće) lošije ocjene u školi ili izgubljenu utakmicu – i dalje uživaju u izlascima s prijateljima, a samo ih nekoliko radije igra igrice kod kuće. Vole se među sobom šaliti, a za prankove među njima u ekipi zadužen je J.A. Za sada se nisu pokušali našaliti s trenerom, ali možda smo im dali ideju pa bi trener trebao biti na oprezu!

Igrači su nas nasmijali opisom svojih avantura na putovanjima. Ispričali su da je jedan od njih  ušao u sobu za vrijeme sastanka trenera i stručnog tima i zaplesao, a drugi je upao u žbunje. Cijela ekipa se najviše raduje zajedničkim putovanjima, a dosad im je najdraže bilo putovanje na turnir u Maleziju.

Od velikog broja pobjeda najdraža im je protiv momčadi NK Dinama jer su ih, prema mišljenju svih igrača, podcijenili. Vjerujemo da im je ta važna pobjeda još veći motiv da se razvijaju dalje. To je najdraži dio posla njihovog trenera, a njima najveća nagrada za predanost nogometu kao načinu života.

Nadamo da će ovaj članak potaknuti i učenike naše škole da odaberu sport, možda baš nogomet, kao svoj način života i da će možda neki od njih biti sljedeće generacije pionira i budućih igrača NK Osijeka.

Napisala: Bruna Poretti, 6. c

Fotografije: arhiva NK Osijeka

About the author /