KBG, list učenika OŠ "Retfala", Osijek

Posjet učenika Vukovaru – PUN GRAD SJEĆANJA

Objavljeno: 21. prosinca 2023.

U sklopu terenske nastave Povijesti učenici osmih razreda OŠ „Retfala“, u pratnji svojih razrednica i učitelja Povijesti, 18. prosinca posjetili su Vukovar.

Nakon predavanja „Domovinski rat“ posjetili smo Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata te Spomen-dom Ovčaru i spomen-mjesto masovnu grobnicu na Ovčari. Zatim smo otišli na Mjesto sjećanja „Vukovarska bolnica 1991.“ a od njega na malo dulju vožnju – do Veleprometa, Kukuruznog puta, Borovo Commercea i Spomen-doma hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti / Spomen-doma Blage Zadre. Ondje smo, uz razgledavanje, odslušali još jedno predavanje, a mogli smo se i popeti na tenk ispred Doma.

Slijedio je obilazak Memorijalnog centra Domovinskog rata, u kojem smo saznali nešto više o Bitki za Vukovar (ovdje smo mogli ući i u zrakoplov), a nakon ručka na redu su bili Škola mira i kviz znanja o Vukovaru i Domovinskome ratu. U kvizu smo Iva Mioč iz 8.c i ja pobijedili učenike iz drugih škola koji su tog dana posjetili Vukovar.

Nakon obilaska Muzeja vučedolske kulture i Gradskoga muzeja Vukovar ostalo nam je još malo slobodnoga vremena koje su mnogi od nas proveli na Adventu u Vukovaru, gdje je i završio naš vrlo sadržajni i poučni cjelodnevni boravak.

Napisala: Lea Bašić, 8. a

About the author /