KBG, list učenika OŠ "Retfala", Osijek

Posjet danskih učiteljica – NE OCJENJUJU, NEGO UČE SMIŠLJATI IDEJE

Objavljeno: 28. studenoga 2023.

Odnosi učenika i učitelja u Danskoj su ugodniji – ne postoji neki strah te ih učenici rado grle i pozdravljaju.

Odmore učenici provode u školskom dvorištu, igrajući igre ili ih smišljajući, te gradeći kućice ispod drveća. Školsko je dvorište veliko, s igralištima za starije i mlađe učenike.

Radi stručnog „job shadownig“ posjeta u našoj su školi od 20. do 23. studenog 2023. boravile dvije učiteljice iz Danske – Hanne Ø Kristensen i Lene Knudsen, koje rade u područnoj školi u mjestu Nordenskov. Osim što su posjećivale nastavu koju su održavale učiteljice OŠ „Retfala“ (“glavna domaćica” bila im je učiteljica Ivana Palijan), održale su malu prezentaciju o sebi i Danskoj na satima Engleskog jezika te na sjednici Učiteljskoga vijeća.

Od njih smo saznali da je Danska država teritorijalno manja od Hrvatske, no u njoj živi gotovo 6 milijuna ljudi. Nekada je blistala poljoprivredom, a danas se upušta u IT i turizam, kao i u industriju. U nastavku govorimo o danskom školstvu i ostalim zanimljivostima.

Dansko školstvo – bez ocjena

Učenici nemaju ispite tijekom godine, već samo na kraju 9. razreda, kako bi mogli upisati srednju školu. Nemaju ni ocjene ni e-dnevnik, već si učiteljice i učitelji vode bilješke, a svoj napredak učenici mogu pratiti koristeći se platformama na kojima uče i rješavaju zadatke. Zadaju im različite izazove – dobiju predmete i trebaju nešto izgraditi. Tako ulažu u inženjerstvo, koje je rastuća industrija, a prije svega uče smišljati dobre ideje.

Neki od predmeta koje imaju su danski jezik, likovni, priroda, tehnički/informatika, matematika, engleski, povijest, „rad iglom“ i kuhanje, gdje uče pripremati zdrave obroke. Osim toga, provode vrijeme u knjižnici skrbeći o knjigama i u radu s djecom s disleksijom, a imaju i gostujuće učiteljice (koje, poput ostalih učitelja ondje, zovu imenom). Odnosi učenika i učitelja su ugodniji – ne postoji neki strah te ih učenici rado grle i pozdravljaju.

Njihove učionice su udobnije i opuštenije od naših – ukrašene su te imaju kauče i pokretne stolice, a svaka od njih ima i svoj toalet. Učionice su tiše od naših zbog tepiha koje u njima imaju.

Odmore učenici provode u školskom dvorištu, igrajući igre ili ih smišljajući, te gradeći kućice ispod drveća. Školsko je dvorište veliko, s igralištima za starije i mlađe učenike.

Položaj kraljice u Danskoj

Ona, uglavnom, reprezentira Dansku. Ne može donositi zakone – za to je zadužena Vlada. Danci se ponose svojom kraljevskom obitelji – već ju dugo imaju te je ona dio njihove tradicije.

Zadovoljstvo radom danske Vlade

Prilično. Kada su nezadovoljni nečime, ne boje se „biti glasni“. Okupe se i požale, a Vlada ih je voljna poslušati.

Najposjećenija mjesta

Kopenhagen, Legoland, raznorazne plaže s bijelim pijeskom. I Odense, mjesto rođenja Hansa Christiana Andersena.

Države koje su posjetile i čije su im se škole najviše svidjele

Hanne je bila samo u Češkoj i ovdje, kod nas, a Lene je proputovala lijep dio svijeta. Kao i Hanne, bila je u Češkoj i sada u Hrvatskoj, a prije toga posjetila je i Grčku, Španjolsku, Andoru i Indiju. Kao škola, najviše joj se svidjela naša. Rekla bih, iz očiglednih razloga, ali može biti da je to rekla samo kako ne bi bilo neugodno (neovisno o tome – pobjeda je pobjeda). Grčka škola ostala joj je draga zbog poštovanja koje su učenici pokazivali prema učiteljima.

Kako su doživjele Osijek

U Danskoj su ljudi željni pomoći, no ne znaju kako pristupiti drugoj osobi. Svoja četiri dana u Osijeku doživjele su drugačije – ljudima ovdje nije teško pomoći jedno drugomu.

Njihovo posjećivanje naše škole nije samo njihovo novo iskustvo, već i naše – čuli smo razne zanimljivosti o drugoj zemlji te uvidjeli kako u istom sektoru drukčije djeluje i tomu zavidjeli, upoznali dvije predivne učiteljice te okusili (njihove) bombone ispunjene soli.

Napisala: Miriam Afua Nyarko, 8. b

Fotografije: Hanne Ø Kristensen i Lene Knudsen

About the author /