KBG, list učenika OŠ "Retfala", Osijek

Radionice BIOS-a – ZNALCI POUČAVALI NAŠE UČENIKE

Objavljeno: 11. studenoga 2023.

Radionice ne samo što su bile zabavne, već su bile i veoma korisne. A možda su zainteresirale učenike da se nastave baviti spomenutim aktivnostima. 

U listopadu i studenome u našoj su školi za zainteresirane učenike održane radionice 3D modeliranja, 3D ispisa te Kodiranja, koje su vodili Mario Čačić i Tomislav Pandurić, zaposlenici osječkog Poduzetničkog inkubatora BIOS. Svaka radionica trajala je tjedan dana, po četiri školska sata u popodnevnoj smjeni. A učionica u kojoj su učili ili usavršavali novu vještinu bila je opremljena laptopima za svakog učenika, 3D printerom, raznim robotima i sl.

Na radionici 3D ispisa učenici su promatrali 3D printere, njegov rad, kako funkcionira, kako printa i dr. Radionica Kodiranja bila je “čisto programiranje” u Phytonu. Učenici su počeli od osnova te su polako počeli programirati kompliciranije programe.

Na radionici 3D modeliranja koristio se program Thinkercad. Učenici su započeli od toga kako staviti tijelo na plohu i kako mu promijeniti dimenzije. Drugi dan modelirali su se privjesci za ključeve te su tada naučili kako spojiti više tijela zajedno, kako ih poravnati te kako udubiti oblik.  Kada su shvatili sve radnje potrebne za izradu privjeska, svatko je izradio privjesak sa željenim logom. Treći dan prešli su na izradu tangrama, a kao izazov probali su napraviti i kutiju za dijelove. Posljednji dan radionice svi su pravili raketu prateći upute iz priručnika koje su dobili. Nakon još malo posla, priče i zabave, svatko je dobio diplomu.

Radionice su održane u sklopu projekta Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske (RZC PAN), a s tvrtkom BIOS dogovorila ih za našu školu učiteljica Vlatka Vukić, također uključena u ovaj projekt. Učenicima ne samo što su bile zabavne, već su bile i veoma korisne. A možda su zainteresirale učenike da se nastave baviti spomenutim aktivnostima. Učenici su bili veoma marljvi, a voditelji su se potrudili kako bi objasnili i naučili učenike osnove, pa i više od toga. Ovo je bilo itekako lijepo iskustvo i za učenike i za voditelje.

Napisala: Angelina Higi, 8. b

About the author /