KBG, list učenika OŠ "Retfala", Osijek

Smanjenje rizika od katastrofe – ODRADILI SMO VJEŽBU

Objavljeno: 18. listopada 2023.

Na Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofe, 13. listopada, u OŠ „Retfala“ zazvonio je oko 11 sati alarm za požar, nakon kojega su se učenici i učitelji iz zgrade izišli na školsko dvorište. Srećom, bila je riječ o vježbi. Učenici su bili evakuirali kao što su bili i upućeni: u školskim su hodnicima bile postavljene strelice u različitim bojama, a svaka je boja upućivala na različit izlaz. Tako su iz školske zgrade svi uspjeli izaći za tri minute i poredati se po skupinama. Ubrzo nakon toga došli su vatrogasci, policija, pripadnici Civilne zaštite, Crvenoga križa i HGSS-a.

Potom su održane pokazne vježbe interventnih službi te smo imali priliku vidjeti demonstraciju uklanjanja srušenog stabla, vježbu gašenja požara, vježbe spašavanja dviju osoba koje su, služeći kao primjer, ostale „zarobljene“ u požarom zahvaćenom školskom prostoru te, nakraju, pružanja pomoći unesrećenima koje se odradili pripadnici Crvenoga križa.

Bilo je vrlo zanimljivo vidjeti kako vatrogasci i pripadnici ostalih interventnih službi svakodnevno provode vrijeme na poslu. Naravno, nitko ne bi želio da se stvarno nešto u školi zapali. Kada bi se to dogodilo, vjerojatno ne bismo bili smireni. Ali upravo zato se vježbe evakuacije, koji su u našoj školi vodile učiteljice Tomislava Jukić i Ivana Dolaček, u suradnji s ravnateljem Škole Igorom Kopićem, i održavaju.

Napisao: Andrej Šuler, 6. d

About the author /