KBG, list učenika OŠ "Retfala", Osijek

Poduzetnik Ivica Škojo – SPOJIO SAM LJUBAV I POSAO

Objavljeno: 7. 6. 2018.

* Važno je imati i zadržati stalnu želju za učenjem i nadograđivanjem svojih znanja i vještina. Današnje tržište traži inventivna rješenja, a tim zahtjevima mogu odgovoriti jedino osobe koje su spremne na cjeloživotno ulaganje u svoje sposobnosti.

O njegovim poslovnim iskustvima i razmišljanjima razgovarali smo s Ivicom Škojom, vlasnikom tvrtke Škojo d. o. o. te počasnim konzulom Savezne Republike Njemačke u Hrvatskoj. Riječ je o uspješnom osječkom poduzetniku koji se bavi prodajom Mercedesovih automobila.

Je li naporno biti direktor tvrtke?

Prilično je izazovno biti na čelu organizacije u kojoj svakodnevno svoje najproduktivnije vrijeme provodi gotovo 80 djelatnika. Svakako je zahtjevno usklađivati svoje zahtjeve s razmišljanjima svojih suradnika i zaposlenika oko brojnih pitanja, no uspješnom komunikacijom i velikom radnom energijom usmjerenom prema zajedničkom cilju te predanošću poslu i tvrtki svaki poslovni izazov uspješno se prevladava.

Koliko dnevno radite?

Nemam fiksno utvrđeno radno vrijeme. U prosjeku radim deset sati dnevno, ali se vrlo često događa da se taj broj radnih sati premaši.

Jeste li odmalena znali čime se želite baviti kad odrastete?

Vjerojatno kao i svaki dječak, oduvijek sam bio zaljubljenik u automobile i želja mi je bila da i moje buduće zanimanje ima poveznicu s automobilima. Sada, iz ove perspektive, mogu reći da živim svoj dječački san.

Zašto ste se odlučili baviti baš prodajom automobila?

Moje zanimanje za automobile bilo je ogromno i nastojao sam se nekako uključiti u procese nabave i prodaje, a s obzirom na vrijeme u kojem sam tada živio i početak liberalizacije trgovine početkom 90-ih godina, to nije bilo teško ostvariti. Tako sam spojio ljubav i posao.

ŠKOLA SE ZNAČAJNO PROMIJENILA

Kakav ste učenik bili u osnovnoj školi i kako ste se dalje obrazovali?

U osnovnoj sam školi bio izvrstan učenik, s lakoćom ostvarujući u potpunosti sve svoje obveze. Nakon toga sam se usmjerio prema elektrotehnici, iz ljubavi prema tehnici i rješavanju problema iz različitih tehničkih sustava.

Tko Vam je i kako bio potpora do uspjeha?

Svakako su mi u motivacijskom, ali i materijalnom smislu najveća potpora bili i ostali moji roditelji i obitelj. Smatram kako su mi roditelji još u djetinjstvu i mladenaštvu usadili važne odgojne vrijednosti, koje su mi stvorili osjećaj sigurnosti i djelovali na mene poticajno. Sa zahvalnošću danas mogu reći kako su svojim bezrezervnim povjerenjem i podrškom značajno utjecali na svaki moj životni uspjeh.

Jeste li voljeli ići u školu?

Škola je meni, osim mjesta stjecanja znanja, bila važno mjesto socijalizacije. Zbog pozitivnog socijalnog ozračja, koje je bilo protkano dobrom, kvalitetnom komunikacijom s naglašenim humorom, te zbog vremena provedenog u druženju s vršnjacima, škola je u meni pohranila brojne lijepe uspomene kojih se često i rado i danas sjetim.

Što mislite o nekadašnjoj i o sadašnjoj školi?

Škola se s aspekta zahtjeva upućenih prema učenicima značajno promijenila. Svakodnevno, kao otac, svjedočim preopterećenosti učenika zbog pretjeranih obrazovnih zahtjeva. Smatram kako se humanistički aspekt i kolektivizam kojemu sam ja svjedočio kao učenik, negdje u vrletima nerealnih zahtjeva, nažalost, nepovratno izgubio.

TRAŽE SE INVENTIVNA RJEŠENJA

Kako ste postali počasni konzul Savezne Republike Njemačke?

Na poziv Veleposlanika Njemačke, a koji je dobio čvrste preporuke od Mercedes banke s kojom sam ja godinama uspješno surađivao. Postupak su potvrdili predsjednici obje zemlje.

Pomaže li Vam to u poslovanju?

Biti počasni konzul je časna funkcija, a u poslu samo dokazuje da sam ja osobno, a samim time i tvrtka koju vodim, pouzdan i provjeren partner.

Koje biste svoje osobine posebno istaknuli?

Nakon 25 godina uspješnog poslovanja tvrtke Škojo d. o. o. mogu izdvojiti kreativnost, ustrajnost, strpljivost, suradljivost i fleksibilnost kao najznačajnije svoje osobine koje su mi donijele uspjeh u poslovanju.

Što je važno znati kad se odlučujemo za poduzetništvo?

Najznačajniji preduvjet je ljubav prema poslu kojim ste se odlučili baviti te predanost postavljenom cilju i poslovnoj viziji. Temeljem takve snažne unutarnje motivacije cjelodnevni rad neće vam predstavljati problem, nego mogućnost za osobni i poslovni razvoj. Važno je imati i zadržati stalnu želju za učenjem i nadograđivanjem svojih znanja i vještina. Današnje tržište traži inventivna rješenja, a tim zahtjevima mogu odgovoriti jedino osobe koje su spremne na cjeloživotno ulaganje u svoje sposobnosti. Na kraju, kao i za druga zanimanja, i za poduzetništvo je iznimno bitno biti ustrajan, kako bi  se poslovne zamisli dovele do uspješne realizacije.

Razgovarala: Lana Ćavar, 6. a

i. škojo web2

About the author /