KBG, list učenika OŠ "Retfala", Osijek

Književnik Goran Rem o medijima – NJIHOVA PORUKA JE – BLATIMO I URLAJMO

Prvi put objavljeno: 10. veljače 2007.

tiskani KBG, br. 10

U ovoj rubrici objavljujemo tekstove prethodno tiskane u nekom od starijih brojeva KBG-a koji nam se i danas čine aktualnim i zanimljivim.

 

Loša buka medija dobro se prodaje, svakih 24 sata; u svojoj gluposti je smiješna. No i zabavna na nekoj najnižoj, najniskostrasnoj i najširoj razini. A da je opasna nadam se da je jasno: opasna za bogatstvo privatnog i obiteljskog života, opasna za načine komuniciranja, kojima nas mentalno prlja svaki dan, sugerirajući nam da i sami tako učinimo.

 Kao književnik i znanstvenik Goran Rem, profesor na Filozofskom fakultetu u Osijeku, dugi niz godina prati zbivanja u kulturi i vrlo aktivno i angažirano sudjeluje u kulturnom životu. Za naš list rekao nam je svoja zapažanja i svoje oštre kritike medija.

Kakav je danas utjecaj medija na mlade?

Utjecaj medija na mlade je naprosto – realan, a to na žalost znači negativan jer medijima nije zanimljivo baviti se pozitivnim. Pozitivne stvari nisu privlačne, i vrlo su rijetko zastupljene u medijskim pristupima. Iznimke su rijetke, a i one imaju problema jer se nužno bave i nečim lošim. A taj opet privlači puno više pozora od onoga lijepog.

Koji je medij danas najutjecajniji?

Dakako, TV. Televizija je najbrža i najpokretljivija, odnosno najuvjerljivije može sugerirati svoju bliskost događajima. Premda joj Internet donosi vrlo ozbiljnu konkurenciju.

OVISNOST O NASILJU

Kako komentirate reality show Big Brother i kakvog je on utjecaja imao na mlade?

Reality show, svake vrste, najužasnija je medijska podvala koja nam se mogla dogoditi, sramotna, prostituirajuća, i vrlo opasna. Razloge je nemoguće ukratko navesti, osim što izaziva najniže ljudske strasti, lažira i zapravo strahotno uništava mladežnu percepciju međuljudskih odnosa.

Koje su danas emisije ili filmovi poučni i preporučljivi, a koji su neprikladni?

Hallmark program gotovo bez grješke prikazuje filmove koji su mladima pristupačni i često pustolovno zanimljivi. Premda oni ponekad pretjeruju u jednostavnosti, što opet miriši na podilaženje i podcjenjivanje. Ali tamo se, uz mnoge od tih filmova – može iskreno isplakati.

Koja televizija najpozitivnije utječe na mlade?

Radije bih zamišljao i predlagao neku koja bi to doista bila. Međutim ovako, u realnim okolnostima koje sam na početku naveo, ne mogu dignuti ruku niti dati glas ni za jednu. Pri tome nisam zaboravio na Cartoon Network. Na njemu je potrebno strogo izabrati a da bi se, na vrijeme, s obzirom na uzrast, izbjeglo razaranje gledateljevih kriterija. I navlačenja na svojevrsnu ovisnost o – nažalost – nasilju, makar i voajerskom.

BIRAJTE SPORT I KNJIGU

Kako biste medije (radio, televizija, Internet, tisak, knjiga) poredali po moći?

Neupitno: TV, Internet, novinski tisak. Kratkoročno i opasno gledano, tako je to. Međutim, to je moguće mijenjati, uz pozorni učiteljski izbor i kroz dugi niz godina boravljenja uz pozorne učitelje, nastavnike i profesore. Koji nam neće nisko podilaziti kroz MISTER&MISS-škole-talent-showove, nego nas navoditi na kreativnost.

Uz takav sretan tijek kretanja prema izvorima Pisma, najljepšu moć, moć radosti, može se naći u knjigama. Tamo stanuje nešto što treba živjeti – to nije pričin niti medijska umnožena opsjena, nego izravno i blisko prijateljstvo. Ono je tako bitno da ga, kako bi to rekao značajni suvremeni glazbenik, treba zvati: radostsreća.

Mislite li da šefovi radija i televizije emitiraju da bi i obrazovali ili samo trče za novcem?

Kratko i jasno: mediji trče za novcem. Druga je stvar nije li, u današnjoj tržišnosti, trčanje za novcem nužno. A to je naravno slijepljeno uz loše novinarstvo: površno, neutemeljeno, neprovjereno, neinformirano. Ali jako bučno i stoga prividno provokativno. Loša buka dobro se prodaje, svakih 24 sata, u svojoj gluposti je smiješna. No i zabavna na nekoj najnižoj, najniskostrasnoj i najširoj razini.

A da je opasna, nadam da je jasno: opasna za bogatstvo privatnog i obiteljskog života, opasna za načine komuniciranja, kojima nas mentalno prlja svaki dan, sugerirajući nam da i sami tako učinimo. Dakle, blatimo i vičimo, urlajmo ružnije i brže te glasnije od drugih pa ćemo to još i dobro prodati! Uh, koja poruka! Sviđa li vam se?

Ako su mladi već sada postali ovisni o televiziji, što se može učiniti kako bi se izliječili?

Šport ili sport, samo treba izabrati!!! A onima koji čitaju knjige nije nužno ni reći što čine na vlastitom zdravlju. Jačaju ga svakim pročitanim retkom.

Kako biste prokomentirali to da danas svako dijete ima mobitel, a neki i mobitele čija je cijena preko 1000 kn?

Riječ je o najneobičnijem i najneočekivanijem biću iz horora. Doslovno nas je opsjela njegova prisutnost i ugrozila najzanimljiviju i najkreativniju čovjekovu sposobnost – oplemenjivati i domaštavati prostor odgode.

Danas nema odgode, ne pišeš pismo nekome sa strepnjom i pozorom; nazoveš i dobiješ vezu sad. Adrenalin užasa. Svakako je to smrt romantizma, koji je bez puno problema (bio) živahan već skoro tristotinjak godina.

Antonio Vranješ, 7. b

šk. god. 2006./2007.

About the author /