KBG, list učenika OŠ "Retfala", Osijek

Imati 12 godina u 2017. VJERUJTE MI, IMAM ISKUSTVA

Objavljeno: 15. prosinca 2017.

Ljubav se u ovoj dobi tek uvlači u život. Većinom dečki i cure u ovoj dobi imaju simpatije, ništa zamršenije. Ima onih koji se hvale da imaju curu. Oni se hvale jer žele biti face, a onda se ispostavi da su u ljubavi s olovkom.

Jeste li se u posljednje vrijeme zapitali kako je to imati 12 godina? Ako niste, pročitajte ovaj tekst. Bili mlađi ili stariji, doživjeli ste to ili ćete doživjeti… Ako niste, vjerujte mi, nije lako, uzmite ovo zaozbiljno. A ako ste ovo već doživjeli, u vaša vremena sigurno je bilo drukčije. Naše godine obilježavaju prije svega druženja, škola, simpatije i zezanje te obiteljski problemi i problemi.

DRUŽENJA – NE PROZIVAM NIKOGA

Ah, druženje… U bilo kakvom obliku ili boji zabavno je i vrijeme proleti dok pojedeš keks. Da – pojedeš. Danas se djeca druže u različitim oblicima. Neki od njih su igra vani, igranje igrica, pričanje posredstvom društvenih mreža… Ovo posljednje starci baš i ne vole 😉 Nažalost, otkako se nova tehnologija, koja je na jedan način korisna, pojavila, sve je manje druženja oči u oči. Prije tehnologije toga je bilo mnogo više. Dakako, i ja sam se družim uz tehnologiju, ali na stari način: okupimo se kod nekoga od nas prijatelja, razgovaramo, i uz to igramo igrice. No, neki se samo dopisuju i telefoniraju (ne prozivam nikoga!) Kladim se da se svi roditelji žale i prigovaraju cijelo vrijeme, što se toga tiče. Vjerujte mi, imam iskustva.

ŠKOLA – SAMO SE POMIRI S TIM

Jao, škoooolaaa… Najgora noćna mora za jedne, i pomiri se s tim pojava za druge. Nitko ju osobito ne voli niti ju je, pretpostavljam, prije osobito volio. U tome, pak, nema mnogo razlike. Šesti razred može izazvati pomalo problema u odnosu s drugim učenicima, učenjem ili… u ljubavi. O tome kasnije. Gradivo više nije 2+2=4, mora se mnogo truditi oko toga… Za neke je to veći, za neke manji problem.

Društvo je u šestom razredu, očekivano, šaroliko. Ima razmaženaca, onih koji se prave važni, onih koji te zezaju… Među učiteljima ima strogih, blagih, prijateljski raspoloženih, onih kod kojih si (bio / bila) miljenik, onih koji su te uzeli pod zub, onih koji traže previše… Kakvi god bili, moramo im biti zahvalni na tome što su nas nešto naučili; bit će nam potrebno u životu. Samo se pomiri s tim. I to je to – ništa prekomplicirano.

SIMPATIJE I ZEZANJE – I LJUBAV S OLOVKOM

Malo sočniji dio ;D  Ah, ljubav… Ona se u ovoj dobi tek uvlači u život. Većinom dečki i cure u ovoj dobi imaju simpatije, ništa zamršenije. Ima onih koji se hvale da imaju curu. Oni se hvale jer žele biti face, a onda se ispostavi da su u ljubavi s olovkom. Takvi su još djetinjastiji jer žele pozornost. (Ponavljam, ne prozivam nikoga!) Ima i slučajeva u kojima frcaju iskrice, ali se dotične osobe drže po strani, da ih ne zezaju. Ako se prošuška da netko ima curu / dečka / simpatiju, tu osobu zezaju. To je pomalo djetinjasto, ali pomirite se s tim. Najčešće djeca zezaju onoga tko je drugačiji, iz zavisti ili zato što ima curu / dečka / simpatiju. Zbog takvih bi trebali biti sretni, a ne ih zezati ili ignorirati. Zaista, nemojte.

OBITELJSKI PROBLEMI I „PROBLEMI“ – TO NIJE LAKO

Obitelj spominjem posljednju, no to ne znači da je manje važna. Unutar obitelji volimo se, brinemo se o jedni o drugima, pomažemo jedni drugima… Ali kada imaš 12 godina, to nije lako, osobito u 2017. godini. Roditelji gunđaju, kukaju, prigovaraju,pametuju… „Kako ti je soba neuredna!“ „Miči se s tog mobitela, već si 2 sata na njemu!“ „Daj pomaži malo, ne budi lijen!“ itd. A ima i glupih zahtjeva, npr. dodaj mi ovo, donesi mi ono.

A tu su i dosadne sestre i braća, stariji (ja ih nemam pa neću o njima) i mlađi (imam malu sestru): Mama, braco mi je pokidao barbiku; Mama, braco me udario; Mama, braco je opsovao i slične gluposti. Moja mlađa sestra meni je dosadna, kladim se da su sve takve. No, svađali se, ne dalo nam se, i dalje moramo voljeti i poštovati članove svoje obitelji, pomagati im, brinuti se za njih itd. Ako to ne radite, jednog će vam se dana to obiti o glavu.

 

Nadam se da sam vam oslikao kako je živjeti u mojoj dobi, da sam dočarao život 12-godišnjaka u 2017. Mlađi među vama možda su se uplašili, stariji vjerojatno kažu da je u njihova vremena bilo bolje.  No, tako to valjda mora biti…

Napisao: Matej Andrić, 6. b

About the author /