KBG, list učenika OŠ "Retfala", Osijek

Terenska nastava u Vukovaru VIDJELI SMO NEZAMISLIVO

Objavljeno: 25. rujna 2017.

Ovdje smo mogli naučiti da budućnost treba graditi uz međusobno poštivanje i uvažavanje te prihvaćanje drukčijih od sebe jer sve ostalo može dovesti do neželjenih i kobnih posljedica.

U sklopu sadržaja koje će ove godine naučiti na satu povijesti i sjećanja na žrtve Domovinskog rata učenici osmih razreda OŠ „Retfala“ 18. i 19.  rujna 2017. bili su na terenskoj nastavi u Vukovaru.

Kao uvod u sve što ćemo naučiti na terenskoj nastavi, odmah po dolasku u vukovarski hostel odslušali smo dva predavanja o Domovinskom ratu. Na predavanju smo mogli svašta naučiti i aktivno sudjelovati te odgovarati na postavljena pitanja kako bismo sve bolje usvojili.

 

NIJE BILO RAVNODUŠNIH

Poslije predavanja u pratnji vodiča zaputili smo se do gradskog dvorca Eltz i posjetili Muzej vučedolske kulture, a zatim i Križ podignut u čast svima poginulima u borbi za slobodnu Hrvatsku. Poslije obilaska uslijedilo je slobodno vrijeme u središtu Vukovara.

Sljedećeg dana vidjeli smo više i naučili još više jer smo posjetili nekoliko mjesta koja su u nama pobudila snažne osjećaje. Posjetili smo Ulicu tenkova, takozvanu Trpinjsku cestu, na kojoj je uništeno više od 30 tenkova, te Memorijalni centar koji je otvoren kao mjesto sjećanja za sve poginule branitelje. Svakako nam nije bilo svejedno dok smo slušali priče o tim mjestima.

Obilazak smo nastavili u Vukovarskoj bolnici koja je za nas bila strašno mjesto jer smo imali mogućnost koračati hodnicima i podrumskim prostorijama u kojima su bili smješteni ranjeni vojnici, građani, stariji ljudi, žene i djeca. To je mjesto za nas bilo najrealističnije od svih i nikoga nije ostavilo ravnodušnim. Osim toga, toga smo dana posjetili groblje na kojemu je podignut po jedan bijeli križ za svakog branitelja. Naš  dvodnevni obilazak završili smo posjetom Ovčari na kojoj smo se ispred spomenika svi zajedno pomolili.

Prije povratka kući održan je kviz o Vukovaru, na kojemu su nas odlično predstavili Helena Lucija Vuković (8.c) i Filip Leović (8.a). Oni su u konkurenciji učenika iz OŠ Ladimirevci, OŠ Matije Petra Katančića, Valpovo, OŠ Jagodnjak i OŠ August Šenoa, Osijek osvojili prvo mjesto. Pripremila ih je učiteljica Maja Holoker.

 

 

KAKO GRADITI BUDUĆNOST

Mnogo je različitih osjećaja i misli pobuđeno u nama dok smo slušali priče i predavanja o ljudima koji su davali svoje živote za to da bi mi danas živjeli slobodni i u miru. Na prezentacijama smo mogli vidjeti i čuti koliko je kuća i materijalnih dobara uništeno u Domovinskom ratu, a danas je to nama nezamislivo. Do ovog je putovanja to bilo teško zamisliti, a sada je nekako lakše poistovjetiti se sa svim važnijim događajima. Čuli smo i vidjeli mnogo toga tužnoga, ali i to je dio našeg odrastanja.

Na kraju mogu reći da je ovo ne samo za mene, već i za većinu mojih prijatelja bilo iskustvo koje je drukčije od ostalih ekskurzija na kojima smo bili. Na dvodnevnom smo posjetu Vukovaru naučili mnogo toga što nam je važno jer nije riječ o nama stranoj temi, već o borbi za slobodnu državu u kojoj danas živimo.

U širem smislu, ovdje smo mogli naučiti da budućnost treba graditi uz međusobno poštivanje i uvažavanje te prihvaćanje drukčijih od sebe jer sve ostalo može dovesti do neželjenih i kobnih posljedica. Važna poruka koju su svi trebali tijekom našeg zajedničkog posjeta Vukovaru shvatiti jest da je rat jedno veliko zlo koje se više nikada ne smije ponoviti.

Napisala: Ema Car, 8.b

About the author /