KBG, list učenika OŠ "Retfala", Osijek

Dobili smo e-Dnevnik RODITELJI ZADOVOLJNI, UČENICI BAŠ I NISU

Objavljeno: 16. 11.2016.

Od početka ove školske godine učenike, učitelje i roditelje zatekle su u školi neke promjene, od kojih je jedna i uvođenje e –Dnevnika. On preko računala ili mobitela roditeljima i učenicima omogućuje lakši pristup ocjenama u bilo kojem trenutku. Kao i svaka druga promjena, i ova ima neke prednosti i neke nedostatke te svoje pobornike i osporavatelje.

Kako smo uspjeli saznati, rijetko je koji učenik viših razreda zadovoljan pojavom e-Dnevnika. S obzirom na to da nema svatko jednake uspjehe u nastavi, odnosno ocjene i vladanje, mišljenja su podijeljena. Zasigurno da ne odgovara svima da roditelji u svako doba te bilo gdje mogu pristupiti njihovim ocjenama i bilješkama o ponašanju na nastavi. Prije se moglo svašta sakriti od roditelja što je, uostalom, dio dječjeg odrastanja, no uvođenjem e-Dnevnika to se promijenilo. Dok učenicima koji nemaju problema u nastavi ovo ne predstavlja nikakav problem, većina je onih koji su nezadovoljni ovom promjenom.

S druge strane, roditeljima ova promjena jako odgovara. Osim što u svako doba i bilo gdje (na poslu, od kuće…) mogu pristupiti ocjenama svoga djeteta, tu postoji još ponešto zbog čega su roditelji vrlo sretni uvođenjem e–Dnevnika u našu školu. Naime, osim što mogu vidjeti ocjene, vladanje, izostanke te zabilješke učitelja o napredovanja učenika u svim nastavnim predmetima, roditelji mogu više i pravovremeno utjecati te potaknuti svoje dijete na rad sa nastavnim sadržajima i predmetima koji im ne idu baš najbolje ili imaju s njima nekih poteškoća.

Roditeljima je također vrlo drago to što mogu biti sigurni da im njihovo dijete neće izmaknuti kontroli ili, u većini slučajeva, slagati o dobivenim ocjenama, ponašanju i drugim važnim informacijama te se time sprječavaju sukobi kod kuće i više je pozitivnih tema  o kojima mogu razgovarati sa svojom djecom. Skoro svi roditelji s kojima smo razgovarali misle da je uvođenje e-Dnevnika bilo pametno i da će im odlično služiti. A odgovara im i to što mogu imati više slobodnog vremena – umjesto dolaženja u školu na informacije ili na predmetne informacije mogu ga upotrijebiti na neki drugi način.

A učenici kojima se uvođenje e-Dnevnika ne sviđa vremenom će se naviknuti. Mnoge osječke škole već su ranije imale uveden e-Dnevnik i do sada nije bilo većih problema oko toga.

Napisala: Ema Car, 7.b

About the author /