KBG, list učenika OŠ "Retfala", Osijek

Jedna mala teorija života MOZAK JE LONAC

Objavljeno:  28. 11.2016.

Nekad će smjesa zagorjeti ili neće biti dovoljno kuhana. Završen obrok će vam se ili svidjeti ili neće biti jestiv. No nikad nije kasno ponovno pokušati. Recepte sami izabiremo i prilagođavamo prema vlastitom ukusu. Jedna od nuspojava jest lagan izmak kontroli. To je u redu i sasvim prirodno. Čak štoviše, zdravo je nekada malo „ispustiti konce“, u ovome slučaju – „lonce“.

 

Sad kad polako završavam osnovnu školu sve češće susrećem različita razmišljanja o životu i sve što dolazi uz njega. Zapravo nitko ne zna pravo značenje života, ali sam uvjerena da odgovor nije daleko. Čula sam zanimljive teorije pa sam uz njih počela razvijati i vlastite. Ovo je jedna od njih.

Um. Mozak. Pokretač. Bez obzira kako ga nazivali, ja ga doživljavam kao – lonac. Naime, o umu volim razmišljati kao o obroku, a obroka ne bi bilo bez lonaca. Svi smo mi rođeni s loncima, tj. mozgovima koji se moraju razvijati da bismo dobili nešto s čime smo na kraju zadovoljni.

Da biste bolje razumjeli ono na što mislim, zamislit ćemo jedan recept. Lonci su metalne posude u kojima kuhamo. Za pripremu ukusnog i kvalitetnog jela potrebni su nam lonac, različiti sastojci po izboru, pribor za kuhanje i štednjak.

Naime, uzmemo jedan lonac i dodajemo redom sastojke. Količinu odabiremo sami. Stavimo u lonac za početak znanje, zatim stavimo malo razumijevanja pa iskustva. Možemo reći da su to osnovni sastojci, kao što su u ostalim jelima, na primjer, jaja, brašno i sol/šećer. Ostale sastojke sami izaberite. Smjesu koju smo dobili treba ravnomjerno miješati dok se kuha na laganoj vatri koju zovemo život.

Nekad će smjesa na određenim mjestima zagorjeti ili pak neće biti dovoljno kuhana. Završen obrok će vam se ili svidjeti ili neće biti jestiv. No nikad nije kasno ponovno pokušati. Recepte sami izabiremo i prilagođavamo prema vlastitom ukusu. Jedna od nuspojava jest lagan izmak kontroli. Može biti i potpun, ovisno o pojedincu. To je u redu i sasvim prirodno. Čak štoviše, zdravo je nekada malo „ispustiti konce“, u ovome slučaju – „lonce“.

Na pitanje „Čemu sve ovo?“ odgovor je jednostavan. Govoreći o tome neprestano sam ponavljala riječi izabrati i birati jer je upravo to činiti ključno. Ne odabire sve pojedinac, ali ono što svatko od nas može izabrati važno je mudro i pomno birati.  Dokle god smo mi zadovoljni receptom, tj. mozgom i, u načelu, životom, obrok će biti savršeno nesavršen.

Napisala: Ema Miščević, 8.b

About the author /