KBG, list učenika OŠ "Retfala", Osijek

Hrvatska smotra LiDraNo 2016. KBG MEĐU NAJBOLJIMA

Dio  na županijskoj smotri predloženih literata, recitatora, glumaca i novinara Osječko-baranjske županije dobio je poziv na državnu Hrvatsku smotru LiDraNo 2016., održanu  za osnovne škole od 4. do 6. travnja 2016. LiDraNo je svoje „mjesto“, kao i prošle godine, pronašao u Hotelu Solaris u Šibeniku, a ondje smo bili i učitelj Marinko Plazibat i ja te – kao odgovorni urednik odnosno glavna urednica – predstavili KBG, digitalni školski list OŠ „Retfala“.

Pozvano je ukupno 15 osnovnoškolskih listova i svakom uredniku i mentoru uručeno je priznanje i zbornik radova pristiglih na smotru. Najveći izazov bili su „okrugli stolovi“ na kojima je svaki urednik trebao stati pred ostale i odgovoriti na nekoliko pitanja Anite Šojat, predsjednice prosudbenoga povjerenstva za školske listove. „Okrugli stolovi“ uopće nisu okrugli (štoviše, uopće ih nema), a održali su se drugoga dana smotre.

Put iz Slavonije bio je dugačak, a umor očigledan; svi su mogli razaznati Slavonce po podočnjacima. U autobusu smo se mogli upoznati s učenicima i učiteljima iz Vinkovaca, Vukovara, Belog Manastira, Đakova, V. Kopanice, Slavonskog Broda, Požege, Nove Gradiške, Osijeka i nekih manjih mjesta. No imali smo dovoljno vremena za odmor koji je (meni) teško zaboraviti.

Iako je prostor oko hotela (riječ je zapravo o više hotela na jednom mjestu) vrlo lijep, najupečatljivije je – osobito ujutro i navečer – sjediti uz more i jednostavno uživati u okolini. Prijateljica iz Đakova i ja zaključile smo kako bi bilo najbolje da se uopće ne vratimo kući. Doživljaj je bio malo narušen jedino građevinskim radovima jer su u tijeku pripreme za nadolazeću turističku sezonu.

Boravak smo završili svečanim zatvaranjem te krenuli kućama.

Napisala: Ema Miščević, 7.b

About the author /