KBG, list učenika OŠ "Retfala", Osijek

Prosinac, vrijeme adventa OSJETI SE DOLAZAK BOŽIĆA

Prosinac je odavno počeo, a s njim i početak adventa. Iako se  „na prvi pogled“ možda čini da nema značajnih promjena u školi, zapravo je upravo suprotno. Započelo je odbrojavanje dana do Božića i zimskih praznika. Sve je na neki način ubrzano, ispiti i odgovaranja su u tijeku, a „u zraku“ se lagano osjeti umor i zasićenje. Svejedno, postoji tračak nade koji podsjeća na zasluženi odmor.

U školi se, na primjer, mogu naći razni ukrasi, prigodni za ovo vrijeme. Osim toga, na nastavi se sada polako sve više i više govori o Božiću, te se gradivo često povezuje s ovim dobom godine. Pripremamo se i za božićni sajam.

Iako se katkad čini da adventom dočekujemo praznike, ustvari dočekujemo rođenje Isusovo.  Poznato je kako se advent obilježava, ali često se zaboravlja da svaka svijeća nešto predstavlja: prva svijeća, tj. nedjelja označava nadu. Druga označava mir, treća radost, a četvrta simbolizira ljubav.

Božić  je blagdan mira. On nam ulijeva novu nadu i zato zastanimo katkad barem na trenutak i pružimo bližnjemu osmijeh, pružimo si ruku.

Napisala: Ema Miščević, 7.b

About the author /