KBG, list učenika OŠ "Retfala", Osijek

Priča o Domovinskom ratu TRAGEDIJU LIJEČI LJUBAVLJU

Marijan Gubina, dobrotvorac i humanitarac, te autor knjige „260 dana“, posjetio je 2. studenoga 2015. OŠ „Retfala“. Kako bismo zajedno obilježili sjećanja na žrtve Domovinskog rata i pada Vukovara, podijelio je dijelove svoje tragične životne priče s učenicima sedmih i osmih razreda.

Tek deset godina star, Marijan Gubina proveo je tijekom rata 260 dana zarobljen u logoru. Pričao je što se ondje događalo, te što se kasnije s njegovom obitelji i s njim dogodilo. Kao dijete je shvatio da život nije uvijek „med i mlijeko“. Svojom pričom pokušao je potaknuti razmišljanje o ljubavi i nenasilju, te kako ne treba biti zlopamtilo. Ova tragična priča nedvojbeno je to uspjela i, na neki način, u nama probudila nešto dotad nepoznato.

– Želimo li upoznati ili prepoznati sebe, moramo bez predrasuda realno upoznati druge ljude, druge kulture, shvatiti njihove želje, vjerovanja i nade – istaknuo je između ostaloga Marijan Gubina, predsjednik humanitarne neprofitne udruge AUXILIUM.

Ulomke iz spomenute knjige, u kojima se opisuje jasnije dijelovi njegove priče, pročitale su Larisa Darojković i Iva Marijanović, učenice 7.c razreda.

Napisala: Ema Miščević, 7.b

About the author /