KBG, list učenika OŠ "Retfala", Osijek

Dan kravate u OŠ „Retfala“ DA JE OVAKO ČEŠĆE

Za kravatu se može reći da je znak modne kulture i uglađenosti. No nama je osim toga važna jer se njezin nastanak povezuje s Hrvatima. Hrvati kravatu nisu patentirali, no bila je znak prepoznavanja Hrvata u Tridesetogodišnjem ratu. Prvi su je prihvatili Francuzi, a kravata se kasnije sve više širila Europom.

Danas, već raširena u svijetu, ima značajno ulogu u odijevanju. Stoga se 18. listopada obilježava Dan kravate. Mnogi učenici i učitelji OŠ „Retfala“, kao i mnogih drugih škola, u petak, 16. listopada, umjesto ukrasnih predmeta koje inače stavljaju, stavili su kravatu i tom gestom obilježili njen dan. Nadamo se da će ih se nagodinu odazvati još više.

Mislim da se svi slažemo da bi u školi ovakvih „neuobičajenih“ dana trebalo biti više. Primjerice, da se svi odjenemo u vesele boje. Zapravo nije važno što da odjenemo ili učinimo – važno je da „običan dan“ učinimo posebnim. Školu bismo tada doživljavali  sasvim drukčije. Dan kravate dao nam je jednu priliku da običan dan učinimo zabavnim i drukčijim te da ga obilježimo na poseban način.

Napisala: Ema Miščević, 7.b

kravate 4.d web

Tagged with:    

About the author /