KBG, list učenika OŠ "Retfala", Osijek

Ako je na praznicima dosadno UDAHNI MALO NOVOG ZRAKA

Ljeto je već odavno tu; prošlo je već mjesec dana otkako su školske brige završile. Nema više štrebanja za ispit u kasnim noćnim  satima, pisanja lektire 5 do 12, a ni prepisivanja zadaće pod odmorima. Barem dok ne počne nova školska godina, a dotada ima još vremena.

Vani je vruće i sparno (toplinski val vlada Hrvatskom, temperature su opasno skočile), a vi ste zatvoreni u kući i dosađujete se. Ne znate što raditi pa vjerojatno uzaimate svoj smartphone i provjeravate obavijesti na Facebooku, Instagramu, Asku, ili ste se prikovali za svoje računalo i visite na Youtube-u (dečki možda igraju Minecraft, LOL, DOTU2). Ne planirate valjda tako provesti cijenjene ljetne praznike? Dobro, ne mislim na sve, ima i onih koji koriste odmor i zabavljaju se sve u 16. Tijekom ljetnih praznika možete štošta raditi, a ponešto i naučiti…

ČITAJ – Posudi neku zanimljivu knjigu iz obližnje knjižnice i pročitaj ju. Ne mora to biti knjiga, može strip ili časopis… Čitanje je dobro jer smanjuje stres, a možda i uočiš neku interesantnu riječ koju idući put možeš upotrijebiti u sastavku iz hrvatskog jezika.

VJEŽBAJ – Tjelovježba je zdrava za tijelo. Oslobodi si prostor na kojem ćeš moći nesmetano moći vježbati svaki dan i tako dovesti svoje tijelo u zavidnu liniju. Ne moraš vježbati čisto kako bi smršavio/smršavjela, vježbanje ti može pomoći da se oslobodiš frustracija.

KUHAJ – Zašto ovo ljeto ne bi naučio/naučila kuhati? Jesi li se ikad okušao/okušala u pravljenju kolača? Potraži maminu ili bakinu kuharicu, a ako ne nađeš, potraži na internetu. Za početak počni s nečim jednostavnijim: palačinkama, muffinima, pizzama, a kasnije možeš prijeći i na kolače i torte ako ti bude pošlo od ruke.

ŠEĆI – Navečer, kada Sunce već zađe, otiđi se prošetati. Možeš ići s nekim prijateljem, a ako je ta osoba zauzeta, možeš i sam/sama. Udahnut ćeš malo zraka, promisliti i vratiti se kući napunjenih baterija.

KUPAJ SE – Ljeto je, dakle, možeš otići s prijateljima na Dravu ili Kopiku, a ako vas ta mjesta ne privlače, možete se kupati u bazenu kod kuće (ako ga imate).

CRTAJ – Nađi si neku sliku, nečiji portret i precrtaj, naravno, ako ti to ide. Također, možeš i sam/sama odabrati temu. Možeš se poslužiti i temperama, kistovima, tušem…

GLEDAJ FILM – „Zavališ“ se, odmaraš, gledaš film i grickaš čips; sljedeća dva sata jednostavno uživaš. Ako nema filma na televiziju, možeš potražiti neki u videoteci ili na internetu. Evo nekoliko prijedloga: Pitch Perfect , LOL, Prom, She’s the Man, A Walk to Remember, The Notebook, Coach Carter, The grudge (horor)….

VOLONTIRAJ – Ako ti je dosadno gotovo svaki dan, počni volontirati. Imat ćeš preokupaciju, a učiniti ćeš i dobro djelo. Možeš pomoći i usrećiti malu, nezbrinutu djecu. Imaš razne centre, npr.Crveni križ, a možeš se uključiti i u Volonterski centar Osijek (http://vcos.hr/).

NAUČI NOVI JEZIK – Novi strani jezik možeš učiti gledajući odgovarajuće TV serije ili pomoću interneta, a možeš otići i na tečaj u gradu (ako ga ima). Po mom mišljenju, španjolski jezik omiljeni je kada je riječ o novim jezicima (ako petpostavimo da se engleski i njemački jezik već znaju). Ako se odlučite za ovo, želim vam puno sreće tijekom učenja.

IZAĐI VAN – Ljeto je i nema škole što znači da nemate puno obaveza pa imate više slobodnog vremena.  Izađi van s prijateljima, zabavite se.  Ako ti je prevruće, ne moraš ići po najvećoj žezi, otiđi oko 17 h. Iskoristi praznike i zabavi se.

Uživajte dok traju praznici, a kada nastava započne, vrijeme je za učenje. Čitajte KBG ponovno, vrlo uskoro , kada će izaći jedan zanimljiviiiii intervju, moj oproštaj od školskih novina. PozzzzJ

Napisala: Tena Josić, 8.c

 

About the author /