KBG, list učenika OŠ "Retfala", Osijek

Dani kruha u našoj školi NA KRAJU NASTAVE – PECIVO

I ove smo godine svečano proslavili Dane kruha, održavši 16. listopada 2014. različite radionica u obje smjene. Na početku nastave svi su se učenici, zajedno s učiteljima, okupili na hodniku te poslušali molitve retfalačkoga svećenika Pave Vukovca, nakon koje su učenici vjerske skupine („vjeronaučari“) izmolili krunicu. Nakon molitve svi su učenici otišli u svoje učionice.

U neparnoj smjeni, prvi razredi su, između ostaloga, pekli palačinke i kruh, pravili od kruha krušne mrvice. Svi su se jako dobro zabavili.

Treći razredi gledali su kratke filmove iz vjeronauka i engleskog, a potom izvršavali zadatke.

Učenicima petih razreda učiteljica matematike pokazala je kako se pravi kruh. Osim toga stvarali su od kartona ptice i sunca upotrebljavajući trokutiće, pravokutnike i kružiće, te su se u sportskoj dvorani natjecali u spretnosti.

Učenici sedmih razreda računali su omjer namirnica koje se nalaze u različitim vrstama kruha, pričali o velikoj gladi u Irskoj, pisali kratke molitve zahvalnosti na plodovima zemlje, i pogledali prezentaciju koja govori čime se hrane ljudi diljem svijeta za tjedan dana.

Drugi razredi su gledali prezentaciju o pravljenju kruha te kratki animirani film Kako je Ana kupila kruh. Potom su ispunjavali različite listiće i križaljke.

Razredni odjeli četvrtih razreda radili su odvojeno. Nakon što u pogledali film Žetva je vršidba iz prošlosti, učenici 4.a pravili su od kartona stare alate, a potom interpretirali jednu pjesmu. U 4.b interpretirali su jedan tekst o kruhu, izrađivali plakate i ispunjavali nastavne listiće. Učenici 4.c pogledali su jedan igrokaz i na temelju tog igrokaza su izrađivali maske, lijepili molitvu na kruh (od hamer papira). Na kraju su vidjeli i kratki igrokaz koji su im izveli učenici šestih razreda.

Šesti razredi su pogledali prezentaciju o hrani i siromaštvu, proširivali vokabular vezan za engleski i njemački jezik, stvarali stripove na temelju priče o kruhu te izračunavali udjele namirnica u kruhu.

Učenici osmih razreda gledali su prezentaciju o žirovanju svinja, prevodili Očenaš na engleski i njemački jezik i obrađivali dodatno gradivo matematike.

Dok su učenici na radionicama izvršavali svoje zadatke iz različitih nastavnih predmeta, po učionicama se osjetio miris kruha i peciva koje su na kraju nastave učenici pojeli.

Napisala: Lara Barišić, 6.a

About the author /