KBG, list učenika OŠ "Retfala", Osijek

Posjet meteopostaji DOČEKAO NAS „PLJUSAK“

Učenici trećeg a razreda posjetili su 27. ožujka 2014. meteopostaju „Pljusak“ u vlasništvu obitelji Agić. Budući da smo iz prirode i društva učili o mjerenju temperature zraka, dobili smo poziv da posjetimo meteo postaju i naučimo nešto više o tim sadržajima.

U dvorištu njihove obiteljske kuće dočekao nas je stol pun raznih sprava za mjerenje temperature, tlaka i vlažnosti zraka te zanimljiva literatura iz tog područja. Gospodin Dejan Agić, osnivač meteo postaje i otac naše učenice Lucije, upoznao nas je s raznim spravama, njihovim funkcijama i načinu djelovanja. Zanimljivo nam je demonstrirao kako radi tlakomjer – stvarajući pritisak zraka zatvoren u plastičnoj najlon vreći. Učenici su sa zanimanjem pratili izlaganje i postavljali brojna pitanja. Učiteljica je ovu zornu nastavu iskoristila za ponavljanje naučenoga gradiva.

Korisno je znati da se u blizini naše škole vrše mjerenja temperature, relativne vlažnosti, tlaka zraka, brzine vjetra, temperature rosišta, procjena baze oblaka itd. pomoću meteograma. Meteogram je računalna (automatska) prognoza vremena bazirana na prognostičkom modelu.

Kada sljedeći puta budete htjeli saznati kakvo je vrijeme, ne morate samo pogledati kroz prozor. Podatke o vremenu možete saznati na web adresi : pljusak.com/retfala/wx.htm

Ovakav način rada uz  proširivanje sadržaja pokazao se kao vrlo zanimljiv i koristan, a doživljaj meteo postaje će se još dugo pamtiti.

Napisala: Sanja Lamza, učiteljica 3.a raz.

Tagged with:    

About the author /


Related Articles